LNG-terminali saatus võib selguda lähitundidel (2)

BNS
Copy
Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl.
Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Delfi andmetel algas kell 10 Alexela ja Infortari koosolek, kus on arutusel ka LNG-terminali arendusplaanidest loobumine. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) kinnitab, et ministeerium on valmistunud ka võimalikeks alternatiivideks, et talveks gaasivarustus tagada.

Heiti Hääl kinnitas Ärilehele, et arutusel on ka projektist loobumise võimalus. Ministeeriumi esindaja rõhutas aga BNSile, et eeskätt proovitakse leida mõistlik kokkuleppe LNG-terminali lahenduseks.

Elering teatas reede hommikul aga omakorda, et Alexela LNG haalamiskai pakkumine pole vastuvõetav ei turukorralduse ega hinna poolest.

Riigifirma märkis, et kui Elering hakkas arutama ujuvterminali haalamiskai rajamist, indikeerisid projekti omanikud võimaliku hinnana 20 miljonit eurot, kuid läbirääkimiste käigus on erafirma esitanud ettepaneku, et Elering peaks maksma kai renditasuna selle kogu ehitusmaksumuse ehk 40 miljonit eurot ja kai jääks sellest hoolimata hiljem Alexela omandusse.

Elering kinnitab, et nende eesmärk on arendada aasta lõpuks Eestis välja LNG vastuvõtu võimekus, et tagada varustuskindlus olukorras, kui peaksid katkema Vene torugaasi tarned Eestisse.

Selleks tuleb rajada Eestisse haalamiskai ja toruühendus kai ning Eesti maagaasivõrgu vahele. LNG-terminalina toimiks lähiaastatel ujuvterminal, mis on kavas rentida koos Soome riigile kuuluva gaasivõrgu operaatori Gasgrid Finlandiga.

Selle nädala kolmapäeval sõlmisid Eesti ja Soome gaasisüsteemihaldurid Elering ja Gasgrid Finland koostööleppe LNG ujuvterminali ühiseks rentimiseks ja haldamiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles