Simson: naftaembargo teeb Venemaale rohkem kahju kui ELile (1)

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni energiavolinik Kadri Simson.
Euroopa Komisjoni energiavolinik Kadri Simson. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Euroopa Liidus kaalumisel olevad uued Venemaa-sanktsioonid, sealhulgas naftaembargo, avaldavad agressorile tugevamat mõju kui EL-i majandusele ning võimaldavad ühenduse riikidel leida muid tarnijaid, ütles neljapäeval EL-i energiavolinik Kadri Simson.

Tema sõnul hõlmab Euroopa Komisjoni kolmapäeval esitatud «täieliku embargo» ettepanek nii Venemaa toornaftat kui ka meritsi või torujuhtmete kaudu tarnitavaid naftatooteid.

«Aga meie ettepanek peaks olema selline embargo, mis mõjutab Venemaad rohkem kui meie enda majandust. Teeme seda korrapäraselt, et kõigil meie liikmesriikidel oleks võimalus leida muid tarnijaid,» ütles Simson Vilniuse lähedal Leedut ja Poolat ühendava gaasitoru avamisel.

Ta tunnistas, et riigid, kel puudub juurdepääs merele ja naftaterminalidele, «seisavad silmitsi tõsiste väljakutsetega».

«Kuid kõik meie riigid saavad keelduda Venemaa naftast – see oli kuuenda sanktsioonide paketi olemus,» ütles volinik.

Tema sõnul oli Venemaa naftatöötlemistehaste vastu suunatud juba esimene EL-i sanktsioonipakett. Rääkides Euroopa sõltuvusest Venemaa gaasist, rõhutas ta, et EL-i liikmed on praegu Venemaa gaasitarnete võimalikuks piiramiseks «palju paremini ette valmistatud» kui pärast Krimmi okupeerimist 2014. aastal.

Euroopa Liit kaalub nüüd kuuendat sanktsioonide paketti. Selles tehakse ettepanek keelata Venemaa nafta import, kuid paketti ei toeta kõik bloki liikmed, näiteks Ungari.

Eelmisel nädalal katkestas Venemaa gaasitarned Bulgaariale ja Poolale, kes keeldusid täitmast Kremli nõuet maksta gaasi eest rublades.

Euroopa Komisjon hoiatas, et Venemaa võib teha sama ka teiste EL-i liikmesriikidega ning kutsus üles sellele survele mitte alluma. Tema sõnul on EL-i vastus Gazpromi tegevusele «kohene, ühtne ja koordineeritud».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles