Saksa minister: Vene energiast loobumine on keskkonnast tähtsam (2)

BNS
Copy
LNG terminalide poolt ohustatud pringel.
LNG terminalide poolt ohustatud pringel. Foto: McPHOTO/W. Rolfes/Scanpix

Saksa majandusminister palus keskkonnaaktivistidel mitte esitada kohtuhagisid plaanide vastu rajada LNG terminale, kuna ind päästa pringleid võib tugevdada pahaaimamatult Vladimir Putinit.

Saksamaa asus pärast Moskva sissetungi Ukrainasse kiirelt LNG terminale ehitama, et vähendada sõltuvust gaasitorude kaudu veetavast Vene gaasist, millest riik seni sõltus.

Keskkonnaühendus DUH on aga esitanud kaebuse plaani vastu ehitada terminalid Wilhelmshavenisse. Ühenduse teatel tooks ehitus tundlikele ökosüsteemidele pöördumatut kahju ja seaks ohtu pringlite eluruumi.

«Ma olen kõige suurem pringlite fänn valitsuses,» ütles majandusminister Robert Habeck rohelisest parteist kolmapäeval usutluses ringhäälingule RTL.

«Kuid teie kohtuasi suurendaks meie sõltuvust (Vene gaasist),» hoiatas ta.

Veeldamine teeb maagaasi hõlpsamini transporditavaks, lubades tarnida seda meritsi riikidest, millega ei saa toruühendust luua, näiteks USAst või Katarist. Rajatavad terminalid on mõeldud spetsiaalselt LNG lossimiseks ning neis on taristu LNG taasgaasistamiseks ja ladustamiseks.

Saksamaal praegu LNG terminale ei ole, kuna riik oli panustanud gaasitarnete suurendamisele Venemaalt läbi torujuhtmete.

Et Euroopa Liit arutab Venemaale naftaembargo kehtestamist, on Habeck asunud valmistama sakslasi vaimselt ette võimalikuks energiapuuduseks.

Kolmapäeval hoiatas ta, et paiguti võib esineda bensiininappust, sealhulgas Berliinis, kus 90 protsenti kütusest pärineb rafineerimistehasest, mis töötleb Vene naftat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles