Europarlament nõuab Venemaalt varastatud lennukite tagastamist (2)

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Parlament.
Euroopa Parlament. Foto: JULIEN WARNAND / EPA / Scanpix

Euroopa Parlament kutsub ELi üles veelgi karmistama sanktsioone Venemaa transpordisektori vastu ning nõuab, et Venemaa tagastaks varastatud lennukid.

Parlamendiliikmed on mures sõja tõsise mõju pärast lennundussektorile. Parlamendi hinnangul rikub Venemaa ebaseaduslik otsus registreerida välismaistelt ettevõtetelt renditud lennukid ümber Venemaa õhusõidukite registris selgelt rahvusvahelisi tsiviillennunduse eeskirju. Parlament nõuab varastatud lennukite viivitamatut tagastamist nende seaduslikele omanikele.

Samuti kutsub parlament ELi üles veelgi karmistama sanktsioone Venemaa merendussektori vastu ja keelama ELi sadamatesse sisenemise kõigile laevadele, mis on peatunud või tankinud Venemaal.

Tahavad raha ka sõjaväelisele liikuvusele 

Parlament rõhutab, et Euroopa Ülemkogu otsus sõjaväelise liikuvuse eelarvet järsult kärpida oli viga, mis õõnestab Euroopa julgeolekut. Seetõttu soovib parlament, et komisjon kasutaks Euroopa ühendamise rahastut sõjaväelise liikuvuse eelarve märkimisväärseks suurendamiseks.

EL peaks aitama liikmesriikidel arendada kahesuguse kasutusega taristut ja transpordiühendusi ELis, aga ka Lääne-Balkanil, Moldovas, Gruusias ja Ukrainas. Samuti peaks üleeuroopaline transpordivõrgustik laienema Ukrainasse ja Moldovasse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles