Tööandjad võtavad erakorralise alampalga tõusu ideed suure skepsisega

BNS
Copy
Tööandjate Keskliidu juht.Arto Aas.
Tööandjate Keskliidu juht.Arto Aas. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Eesti Ametiühingute Keskliit otsustas teha tuleval esmaspäeval Eesti Tööandjate Keskliidule ja valitsusele ettepaneku tõsta 1. juulist erakorraliselt palga alammäära 700 euroni ja suurendada 700 euro peale ka tulumaksuvaba miinimum. Tööandjate liidu tegevjuhi Arto Aasa sõnul on nende esmane hoiak erakordse palgatõusu suhtes aga skeptiline.

«Kindlasti kuulame ametühingute ettepanekud esmaspäevasel kohtumisel ära ja kujundame seejärel tööandjate keskliidu seisukoha. Esmane hoiak erakordse palgatõusu suhtes on siiski skeptiline. Tuletame meelde, et alles neli kuud tagasi, 1. jaanuarist tõusis alampalk 70 eurot ehk 12 protsenti, võrreldes eelmise aastaga. See oli väga kiire kasv, mille sarnast lähiajaloost ei leidu. Samuti on möödunud aastatel alampalga kasv olnud inflatsioonist oluliselt suurem,» kommenteeris Aas BNSile.

Aas märkis, et puudub ka varasem kogemus alampalga kaks korda aastas tõstmiseks. «Otseselt saab alampalka küll 3–4 protsenti Eesti töötajaskonnast, aga laiemad mõjud on suuremad. Lisaks tööandjate palgafondile on sellega seotud ka riiklikud ja kohalikud kulutused ning tasud, sealhulgas lasteaia kohatasud paljudes omavalitsustes. Kõiki neid riske ja mõjusid tuleb otsuse langetamisel arvesse võtta. Ühtlasi tuleb kaaluda, kuidas mõjutaks alampalga kasv tööpuuduse suurenemist,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles