Kuidas üle mõistuse kõrge hinnatõusuga hakkama saada ja ellu jääda? (6)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Hinnatõus.
Hinnatõus. Foto: Scanpix/ imago

Praegune kõrge inflatsioon paneb muretsema tarbijad, ettevõtted, valitsused ning investorid.

Inflatsioonisurve pole väljamõeldis, vaid tegelikkus ega kao kuskile. Neist probleemidest tuleb aru saada ning nendega hakkamasaamiseks ja ellujäämiseks plaan paika panna. Kuidas seda teha, kirjutavad Harvard Business Reviews viis majandusteadlast.

Vijay Govindarajan, Hassan Ilyas, Felipe Silva, Anup Srivastava ja Luminita Enache kirjutavad, et tarbijatele üldiselt inflatsioon ei meeldi, sest sööb nende sissetuleku ostuvõimet. Ettevõtted tahaksid stabiilset inflatsiooni, sest sellisel juhul annaks tänased investeeringud tulevikus suuremat kasumit, tootlikkust. Ka valitsustele meeldib madal ning stabiilne inflatsioon. Kui on inflatsioon, siis saavad valitsused oma pikaajalised laenud madalamate reaalkuludega tasuda ning riigi tegelikud sissetulekud suurenevad, kuni tööhõive on kõrge ning inimeste tootlikkuse kasv ületab nende palgatõusu. Kinnisvara ning aktsiate hinnad tõusevad ning investorid tahavad riigi majandusse raha paigutada. Ehk siis mõte on selles, et majandus kasvab ning kõik on rahul.

Miks aga tarbijad, ettevõtjad, valitsused ning investorid praeguste inflatsiooniuudiste pärast nii mures on? Mis sel korral on teisiti?

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles