Suuremates linnades kerkisid korterite hinnad aastaga veerandi

PM Majandus
Copy
Igor Habal.
Igor Habal. Foto: Peeter Langovits

Nii Tallinnas kui Tartus sündisid aprillis kolmandat kuud järjest uued korteri ruutmeetri hinnarekordid, mis viis aastase keskmise hinnatõusu 25 protsendile.

Tallinnas oli aprillis korteri ruutmeetri mediaanhind mullusest 25%, Tartus 24,4%, Pärnus 32,3% ning Narvas 28,6% kallim kui aasta tagasi, selgub Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa maa-ameti statistikast.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Igor Habali sõnul hinnad tõusevad, aga tehinguarvud on languses. «Aprillis tehti üle Eesti 12% vähem tehinguid kui aasta tagasi ja üldjuhul peaks nõudluse vähenemine viitama hinnalangusele, kuid praegu seda oodata pole. Inflatsioon, materjalide ning tööjõu kallinemine hoiab hinnad lähiajal pigem kergelt tõusvas joones,» prognoosis Habal.

Pikemas plaanis sõltuvad hinnad tema sõnul keskpankade poliitikast ja rahatrüki piiramisest, mille puhul hinnad tõenäoliselt stabiliseeruvad.

«Kui Tallinn läheb nii kalliks, et inimesed ei saa seal kodu soetada, siis kolivad osad mööda suuremaid magistraale väljapoole. Seetõttu on Tallinna lähivallad ja -asulad, nagu Kehra, Paldiski ja Keila, selgelt tõusuteel,» ütles Habal ja lisas, et varasematest aastatest märksa populaarsem on ka kaugematesse väikelinnadesse kolimine.

«Kui korterite müügihinnad on kallid, siis mõjutab see koos sõjapõgenikest tuleneva suure nõudlusega ka üürihindasid. Tallinnas lähevad näiteks kõik alla 800 euro kuus maksvad üürikorterid kiiresti välja. Väga suur nõudlus on Tallinna kõige kallima, niinimetatud «Kuldse miili» ehk Rotermanni ja Noblessneri vahele jääva piirkonna üürikorterite vastu,» ütles Habal.

«Üürihindade tõus puudutab praegu pigem uusi tehinguid, vanadele ja kindlatele üürnikele veel hindasid tõstma ei tõtata. Aga ilmselt üüriturg tagasi odavamaks enam ei lähegi, isegi kui põgenikud oma kodumaale naasevad,» lisas Habal.

Tallinnas oli korteri ruutmeetri mediaanhind aprillis 2643, Tartus 2246, Pärnus 1759 ning Narvas 528 eurot.

Aprillis oli keskmine elamu müügihind 138 897 eurot, mis on 9% mullusest enam. Elamukruntide keskmine hind tõusis aastaga 38%, 64 003 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles