Läti loobub biolisandi segamise nõudest

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Läti kohalik tanklakett Virši.
Läti kohalik tanklakett Virši. Foto: Edijs Pālens/Scanpix

Läti valitsuserakonnad leppisid eile kokku, et alates 1. juulist ei ole biokomponendi lisamine mootorkütustele enam riigis kohustuslik.

Läti majandusministeeriumi parlamentaarne sekretär Ilze Indriksone ütles pärast võimuliidu kohtumist toimunud pressikonverentsil, et ministeerium valmistab ette dokumente, mis kaotaksid alates 1. juulist biokomponendi lisamise nõude mootorikütustele. Indriksone teatel on otsus ajutine ja kehtib kuni 2023. aasta lõpuni. 

Leevendus puudutab nii diislikütust kui ka bensiini oktaanarvuga 95. Indriksone lisas, et otsusega ei loobuta biokütustest ning tanklad võivad biolisandiga mootorikütuseid ka edaspidigi müüa.

Majandusministeeriumi poliitilise esindaja sõnul on biolisandi nõudest loobumise peamiseks ajendiks üldine hinnatõus. Läti majandusministeeriumi arvutustel aitab meede kütusehinda langetada 12-14 sendi võrra.

Rahandusminister Jānis Reirs lisas, et kuigi otsus aitab hindu alla tuua, puudub sel mõju Läti riigieelarvele. Läti parlamendis on paralleelselt käimas ka arutelud kütuseaktsiisi alandamise teemal, kuid valitsuskoalitsioon seda algatust hetkeseisuga ei toeta.

Pressikonverentsil kinnitati ka üle, et ajutine biokomponendist loobumine on kokku lepitud Euroopa Komisjoniga.

Eestis pole tanklakettidel kohustust müüa biolisandiga kütust juba alates 2020. aastast, kui riigikogu võttis vastu seaduse, mis võimaldas müüjatel seatud rohe-eesmärke täita ka teisel viisil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles