Venemaa riigijuhid: ebasõbralike riikide varad tuleb konfiskeerida (3)

PM Majandus
Copy
Venemaa riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin.
Venemaa riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin. Foto: Scanpix/ Stringer/AFP

Riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin kutsus lääneriikide sanktsioonidele vastuseks üles Venemaa suhtes ebasõbralike riikide varasid konfiskeerima.

Volodin nimetas USA plaani kasutada Venemaa ettevõtete ning kodanike külmutatud vara Ukraina abistamiseks ohtlikuks pretsedendiks, mis peaks Ühendriike endid bumerangina tabama, vahendab Komsomolskaja Pravda. 

Volodin kinnitas lääneriikide poolt külmutatud valuutareservide kohta, et need antakse kindlasti tagasi. «Kuhu nad pääsevad, see on riigi vara,» lausus ta ja lisas, et Venemaa majandust külmutamine ei kõiguta.

«Keskpank keelas vastumeetmena välisinvestoritel meie finantssüsteemist raha väljaviimise ning jutt käib enam kui 500 miljardist dollarist,» lausus Volodin.

«Praegu ostavad Venemaa ettevõtjad riigis töötavatelt Lääne firmadelt nende vara, ostavad riigist lahkuda soovivate partnerite osa välja, käituvad tsiviliseeritult ning rahvusvahelise õiguse kohaselt. Sama ei saa aga öelda rea ebasõbralike riikide kohta: Leedu, Läti, Poola ja USA, kes lihtsalt varastamisega tegelevad,» lausus Volodin ning lisas, et vastuseks tuleks ka nende riikide varad Venemaal konfiskeerida.

Riigiduuma saadik, majanduskomitee aseesimees Mihhail Deljagin lausus väljaandele, et konfiskeerimine oleks õige, kuid juba veidi hilinenud meede. «Milleks oli vaja välja osta, kui saab niisama võtta, kui ettevõtted nagunii lahkuvad,» lausus ta.

Deljagini hinnangul tuleb Venemaal lahkuvate välisfirmade vara automaatselt konfiskeerida, sest lahkumisotsus on äri ning tehnoloogiliste kettide lõhkumine, ja selline tegevus tuleb keelata. «Lahkumise eest maksmine peaks olema keelatud. Ja kui keegi hakkab lahkumisele mõtlema, siis rakendatakse kuuks ajaks välist juhtimist ning kui selle kuu jooksul meelt ei muudeta, siis ettevõte konfiskeeritakse,» pakkus ta välja. 

Lisaks sellele peaks Deljagini sõnutsi riik keelama lääneriikidele ning nende riikide kodanikele võlgade tasumise. «Kui tahate raha saada, kirjutage avaldus valitsuskomisjonile. Äkki mingil erijuhul makstaksegi. Seda siis vaid eraisikute vaheliste väikeste võlgade puhul.»

Deljagini sõnul tuleks astuda veel üks oluline samm ning lõpetada offshore-firmade kasutamine. Maksuvabades piirkondades on tema sõnul registreeritud 70% suurfirmadest. Tema hinnangul peaks nende firmade juhtimise pooleks aastaks üle võtma ja kui selle poole aasta jooksul äri Venemaale ei registreerita, siis ettevõtte vara konfiskeeritakse. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles