Apple'i õnnetuks muutunud töötajad ähvardavad ettevõttest jalga lasta

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kui Apple'i kaupluste töötajad pole The Verge'i andmetel rahul töökeskkonnaga, siis ettevõtte insenerid ja tootearendajad ei soovi üldse kontroisse tulla.
Kui Apple'i kaupluste töötajad pole The Verge'i andmetel rahul töökeskkonnaga, siis ettevõtte insenerid ja tootearendajad ei soovi üldse kontroisse tulla. Foto: CARLO ALLEGRI/Scanpix Baltics

Mõni nädal pärast seda, kui tehnoloogiahiid Apple hakkas töötajatelt nõudma kontorisse naasimist, on paljud nende palgalistest muutunud õnnetuks ja ähvardavad lahkuda, kirjutab Fortune.

Anonüümses suhtlusvõrgustikus Blind korraldatud küsitluses ütles 76 protsenti Apple'i 652 vastanud töötajast, et nad ei ole rahul firma kontorisse naasmise nõudega pärast Covid-19-pandeemia leevenemist.

Apple'i üleminekuplaan nägi ette, et alates 11. aprillist kuni 23. maini peavad töötajad kontoris käima vähemalt ühel tööpäeval ning sealt edasi juba kolm korda nädalas. Muutust on aga raske läbi viia, sest viimased kaks aastat on paljud Apple'i töötajad teinud ainult kaugtööd ning pole päevagi kontoris käinud.

Apple'i töötajad ütlevad, et on harjunud eluviisiga, kus ei pea enam töökoha ja kodu vahel pendeldama, ning otsivad nüüd võimalusi teistes tehnoloogiaettevõtetes, kes pakuvad paindlikumat töökorraldust. Märkimisväärne hulk töötajaid (56%) väitis, et soovib Apple’ist lahkuda just kontoris käimise nõude tõttu.

Blindi avalike suhete direktori Rick Cheni sõnul osalesid nende küsitluses valdavalt insenerid või muud tootearendusega seotud inimesed. 

Asjaolu, millega osad Apple'i töötajad enne lahkumisavalduse esitamist arvestavad, on ajastus. Nii positas üks töötaja Blindi: «Apple'i juhtkond on nagu Apple'i juhtkond ikka – kurt. 15. aprill on [oli] aktsiate omandamise kuupäev. Loodan, et paljud inimesed loobuvad kohe, kui raha nende kontodele jõuab.»

Suuremat tormi veeklaasis võib aga oodata pärast 23. maid, kui hübriidtöö plaan jõustub täielikult ning minnakse üle kolmepäevalisele kontorigraafikule. «Juunis näeme Apple'is hõõrdumist, nagu ei kuskil mujal. 60 protsenti minu meeskonnast ei ela isegi kontori lähedal. Nad ei naase kontorisse,» ütles üks ettevõtte juhtivtöötaja.

Apple ei vastanud Fortune'i kommentaaripalvele.

Õunafirma pole oma töötajate kontorisse meelitamise probleemiga sugugi üksi. The Harris Polli 8.–10. aprillini läbi viidud küsitlus, milles osales 2121 töötajat kõigist tööstusharudest, näitas, et kaugtöö on ameeriklaste kõige eelistatum tööviis. Kolmandik hübriid- ja kaugtöötajatest möönis, et lahkus või vahetas Covidi ajal töökohta just seetõttu, et saaks kodus töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles