Itaalia valitsus tõstab energiafirmade kasumi tarbijate rahakotti

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Energiaettevõte Enel (pildil) on Itaalia suurima turuväärtusega firma. Tänahommikuse seisuga oli Eneli turukapitalisatsioon napilt üle 60 miljardi euro.
Energiaettevõte Enel (pildil) on Itaalia suurima turuväärtusega firma. Tänahommikuse seisuga oli Eneli turukapitalisatsioon napilt üle 60 miljardi euro. Foto: FLAVIO LO SCALZO/Scanpix Baltics

Itaalia valitsus tutvustas esmaspäeval laialdast meetmete paketti, mille eesmärk on kaitsta ettevõtteid ja perekondi kasvavate energiahindade eest. Raha toetusteks leitakse muu hulgas energiafirmade kasumiridadelt.

Peaminister Mario Draghi valitsuskabineti heaks kiidetud pakett sisaldab 14 miljardi euro ulatuses stiimuleid, mis ulatuvad riigitagatistega pangalaenudest kuni 200-euroste ühekordsete toetusteni madala ja keskmise sissetulekuga itaallastele.

Uued meetmed lisanduvad täiendavalt juurde jaanuaris kokkulepitud 15,5 miljardi euro suurusele paketile, mis nägi ette majapidamiste ja ettevõtete abistamist elektri-, gaasi- ja bensiinihindade maksmisel.

«Täna väljakuulutatud meetmed tegelevad ennekõike elukalliduse probleemiga, mis kahjustab enamike meie kodanike rahakotti,» ütles Draghi ajakirjanikele esmaspäevasel pressikonverentsil, lisades, et valitsus on vajadusel valmis võtma kasutusele veel lisameetmeid.

«Valitsuse pühendumus toetada majandust, perekondi ja ettevõtteid on endiselt intensiivne, sihikindel ja otsustav,» ütles Draghi.

Hoolimata koalitsiooni ja ametiühingute survest riigi võlakoormust suurendada, soovib Itaalia riigikassa kinni pidada sügisel seatud eesmärgist vähendada eelarvepuudujääki sel aastal -7,2 protsendilt -5,6 protsendini SKTst, vahendab Reuetrs.

Seetõttu on uutel meetmetel olemas ka katteallikad. 14 miljardi euro suurusest paketist umbes 6 miljardit on kavas teenida energiaettevõtete nafta- ja gaasihindade tõusust saadud «lisakasumi» kõrgema maksustamisega.

Rahandusminister Daniele Franco ütles, et praegune 10 protsendi suurune ühekordne maks elektri-, maagaasi- ja bensiinitoodete tootjatele ja müüjatele tõstetakse 25 protsendini. Kusjuures nimetatud ühekordne kasumimaks kehtestati energiafirmadele alles vähem kui kaks kuud tagasi. Uue, 25-protsendilise maksumääraga on eelarvesse plaanis koguda ligi 10 miljardit eurot, algselt oleks mõju piirdunud umbes nelja miljardiga.

Täiendavad 6 miljardit eurot saadakse eelarvesse oodatust paremate maksulaekumiste ja väiksemate kulutuste tulemusel.

Itaalia majandus kahanes esimeses kvartalis 0,2 protsenti. Võrdlusena: Saksamaa majandus kasvas esimese kolme kuuga 0,2 ning Läti majandus koguni 5,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles