Warren Buffetti kolm unustamatut mõttetera investoritele

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
investeerimisgurud on jäädvustatud Berkshire Hathaway ettevõtete soodustuste kaardil
investeerimisgurud on jäädvustatud Berkshire Hathaway ettevõtete soodustuste kaardil Foto: AFP/SCANPIX

Investeerimisgurud Warren Buffett ja Charlie Munger andsid nädalavahetusel kapitalistide kokkutulekul ehk Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosolekul unustamatu etenduse.

Lisaks sellele tuletas investeerimislegend Buffett meelde kolme mõtet, mis on aidanud kaasa tema investeerimisedule, kirjutab finance.yahoo.com.

Analüüsi ise

Buffett selgitas, miks ta suurendas Berkshire Hathaway osaluse naftatootjas Occidential Petroleum 14 protsendini. Ta peab väga oluliseks analüüsimist nii sügavuti kui võimalik. Buffett märkas, et Occidentiali suurematest aktsionäridest 60 protsenti olid passiivsed investorid, kes ei kasuta ära aktsia hinna lahknevust ettevõtte äriedust. Buffett ostis ära väiksemate aktsionäride aktsiad.

Osta siis, kui teised on arad

Kui üldse on miski, mis Buffettit ei häiri, siis selleks on börsilangus. Pigem on see temale ideaalne keskkond. Sama võiks see olla ka teistele investoritele, kelle investeerimise perspektiiv on pikem kui üks päev. Esimeses kvartalis ostis Buffett 51 miljardi dollari eest aktsiaid. Enim värsket raha läks HP, Chevroni ja Occidentali aktsiasse.

Reedel oli USA aktsiaturul suur kukkumine. Mida teeb Buffett sellistel päevadel? Tõenäoliselt ta ei valmistu börsikrahhiks. Pigem limpsab keelt ettevõtete aktsiate järele, mis on muutunud odavamaks.

Osta ettevõtet, millest sa saad aru

Buffett märkis, et ta ei tea, kuidas kasutada e-posti ja et ta laseb endale saadetud dokumendid välja printida. Mõni ime siis, et Buffettist sai esimeses kvartalis suurim printeritootja HP aktsionär! 

Buffettil on omanäoline vaade ka fossiilsete kütuste suhtes. Seetõttu omab ta raudteekompaniid Burlington Northern ja mitmeid tööstusettevõtteid. Seetõttu pole imestada, et ta laeb portfelli täis naftakompaniide aktsiaid. Buffett ostab nende ettevõtete aktsiaid, millest ta saab aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles