Soome Fennovoima loobus Venemaa riigifirmaga sõlmitud tuumajaama ehituse leppest

Copy
Hanhikivi 1 ehitus  Pyhajokis.
Hanhikivi 1 ehitus Pyhajokis. Foto: Scanpix/ Fennovoima HANDOUT

Soome juhitav konsortsium Fennovoima teatas esmaspäeval, et peatas Ukraina sõjaga seotud riskide tõttu Vene tuumaagentuuriga Rosatom sõlmitud lepingu tuumajaama rajamiseks Pyhäjoele.

«Sõda Ukrainas on projektiga seotud riske suurendanud,» märkis Fennovoima avalduses, viidates ka «olulistele viivitustele» seoses 1200-megavatise reaktori ehitamisega Oulust sajakonna kilomeetri kaugusel asuvasse Pyhäjoele.

Fennovoima juht Esa Härmälä kinnitas, et saab aru ostustega kaasnevatest riskidest, kuid kinnitas, et ettevõte tegeleb nende maandamisega. 

Fennovoima president Joachim Specht lausus, et lepingul on suur mõju ettevõtte töötajatele, samuti võib see jaasa tuua pikki ning kulukaid kohtulahinguid.

Hanhikivi-1 projekt, milles Rosatomil on 34-protsendine osalus ja ülejäänu kuulub Fennovoimale, on korduvalt edasi lükkunud ja sellel puudub veel ehitusluba. Tegemist oli ühe suurema Vene kompaniiga seotud tööstusprojektiga Euroopa Liidus.

Kaks päeva enne Venemaa sissetungi Ukrainasse teatas Soome valitsus, et hindab üle 7,5 miljardi eurose lepinguga seotud julgeolekuriskid.

Fennovoima märkis avalduses, et otsust leping tühistada «ei langetatud kergekäeliselt». «Nii suure projekti puhul tehakse otsused alles pärast põhjalikku kaalumist,» teatas ettevõte avalduses.

Soomel on praegu kahes tuumajaamas kokku viis reaktorit, mis annavad umbes 30 protsenti riigi elektrienergiast. Viies reaktor Olkiluoto 3, mille ehitas Prantsuse-Saksa konsortsium Areva-Siemens, hakkas tööle tänavu märtsis ning annab septembris täisvõimsuse saavutamisel 15 protsenti Soome elektrienergiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles