Nasdaqil lõppes viimase 14 aasta halvim kuu

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Nasdaq.
Nasdaq. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Aprill oli Nasdaqi ajaloo halvim kuu pärast 2008. aasta oktoobrit ja S&P halvim kuu alates pärast 2020. aasta märtsi, kui algas koroonapandeemia.

Tehnoloogiaindeks Nasdaq kukkus reedel 4,2 protsenti. Seda tõmbas alla Amazoni 15-protsendiline kukkumine. S&P 500 langes reedel umbes 3,6 protsenti, samal ajal kui Dow langes umbes 940 punkti ehk 2,8 protsenti. Kuu lõikes langes Nasdaq aprillis umbes 12 protsenti, S&P 500 kaotas enam kui 7 protsenti ja Dow kukkus peaaegu 4 protsenti.

Reedel avaldatud USA kõige tähelepanelikumalt jälgitav inflatsiooninäit – isiklike tarbimiskulude põhihinnaindeks – tõusis aastatagusega võrreldes 5,2 protsenti, mis tähendab majandusele probleeme. USA sisemajanduse kogutoodang langes 1,4 protsenti, jäädes tunduvalt alla analüütikute prognoositud 1-protsendilisele kasvule. Föderaalreserv kiirendab tõenäoliselt järgmisel nädalal intressimäärade tõstmise tempot.

Venemaa-Ukraina sõda kasvatas toormehindade inflatsiooni. Hiina majanduskasv on halvenenud ja jätkab ülemaailmsete tarneahelate raputamist oma koroona isolatsiooniga ning deglobaliseerumistrend kahjustab S&P rahvusvahelisi ettevõtteid.

Nasdaq on nüüd karuturul, umbes 23 protsenti allpool oma kõrgeimat väärtust. S&P 500 on oma rekordist enam kui 13 protsenti madalam ja Dow 10 protsenti madalam oma rekordist.

Järgmisel nädalal jälgivad investorid tähelepanelikult Fedi koosolekut, aprilli töökohtade aruannet ja Starbucksi, Uberi, Lyfti ja Pfizeri ettevõtete tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles