Julgustav signaal investoritele: Buffett alustas suurt ostulainet (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Berkshire Hathaway esimees Warren Buffett.
Berkshire Hathaway esimees Warren Buffett. Foto: Scott Morgan

Warren Buffetti Berkshire Hathaway on aastaid kurtnud, et kõrged aktsiahinnad takistavad tema aktsiaoste. Nüüd on need ajad möödas ja investeerimisguru on asunud ostma.

Konglomeraat tegi esimeses kvartalis netooste ligikaudu 41 miljardi dollari väärtuses. Sealhulgas suurendati osalust Chevron Corpis, mis võimaldas investeerida Berkshire'i nelja suurimasse tavaaktsiasse. Buffett avalikustas ka, et ettevõttel on nüüd 9,5-protsendiline osalus Activision Blizzardis, mis on Microsoftile kuuluv videomängude tootja.

Berkshire pole 2008. aastast saati mitte üheski kvartalis nii palju lihtaktsiaid ostnud. Buffetti viimaste kuude aktiivsus tekitas mitmeid küsimusi aktsionäridelt eile toimunud aastakoosolekul, kus Buffet osales. 

Buffetti kodulinnas Omahas Nebraskas toimunud koosolek kestis tunde, kui tegevjuht ja tema äripartner Charlie Munger esitasid küsimusi turgude, tuumarelvade ja isegi bitcoin'i kohta. Ehkki üritusel osales ka teisi ettevõtte tippjuhte, domineerisid endiselt 91-aastane Buffett ja 98-aastane Munger. Kumbki neist ei ilmutanud märki soovist peatselt tagasi astuda. Buffett küll teatas, et tänavune heategevuslik lõunaoksjon jääb tema viimaseks enam kui kahe aastakümne järel ja Munger loobub oma esimehe rollist Daily Journal Corpis.

Buffett ja tema asetäitjad on viimastel aastatel näinud vaeva, et leida viise, kuidas Berkshire'i raha kasutada suurema tootlusega varade hankimiseks. Suurendati osalust Occidental Petroleum Corpis ja sõlmiti kokkuleppe Alleghany Corp. ostmiseks 11,6 miljardi dollari eest. Seda siis lisaks suurendatud osalusele Chevronis ja Activisionis.

Berkshire'i suur aktsiakapital Occidentalis oli üks suurimaid avalikustatud oste esimeses kvartalis ja lisa 10 miljardile dollarile, mille Berkshire oli aastaid tagasi naftatootjasse investeerinud. Buffett märkis, et investeering tuli kiiresti pärast seda, kui ta veetis nädalavahetuse tegevjuhi Vicki Hollubi ettekannet lugedes.

«See, mida Vicki Hollub ütles, oli loogiline ja ma otsustasin, et see on hea koht Berkshire'i raha paigutamiseks,» ütles Buffett. «Ja kaks nädalat hiljem oli meil 14 protsenti ettevõttest.»

Uued investeeringud aitasid vähendada Berkshire'i sularahahunnikut, mis ulatus esimese kvartali lõpus 106 miljardi dollarini.

Samal ajal, kui Berkshire kiirendas uute aktsiate ostmist, aeglustas ettevõte aktsiate tagasiostmist, ostes aktsiaid tagasi vaid 3,2 miljardi dollari väärtuses, mis on madalaim summa alates 2020. aasta samast perioodist. Berkshire'i A-klassi aktsiad tõusid esimeses kvartalis enam kui 17 protsenti. Konglomeraat teenis esimeses kvartalis vaid 0,3 protsenti ehk 7,04 miljardit dollarit kasumit rohkem kui mullu samal ajal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles