Kindlustused maksid 33 miljoni euro eest kodukahjusid

PM Majandus
Copy
Veeavarii korteris ei jäta puutumata ka naabreid.
Veeavarii korteris ei jäta puutumata ka naabreid. Foto: Henn Soodla

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKL) statistika kohaselt hüvitas kindlustus mullu kodude taastamiseks 33 miljonit eurot. 

Koduga seotud kindlustusjuhtumeid oli kokku 18 000 ja pooled neist põhjustasid torulekked, mille kogukahju oli 15 miljonit eurot, teatas EKL.

Kindlustusseltside liidu kahjuennetuse valdkonna juhi Ülli Reimetsa sõnul on torulekete arv viimase viie aastaga kasvanud kaks korda. «Sageli põhjustavad toru purunemist rõhu muutused, ehitusvead, väsimuspurunemine ning väliskeskkonna halb mõju nagu pidev niiskus või toru külmumine. Metalltorude peamine lekke põhjus on korrosioon ehk roostetamine,» ütles Reimets.

Reimets hoiatas, et torulekke hilisel avastamisel võivad kahjustused olla väga suured. «Neid saab ära hoida torustike hoolduse ja perioodilise ülevaatusega. Kui torud ei ole nähtaval, aitab lekkeid varakult avastada lekkedetektor,» selgitas Reimets.

Möödunud aastal oli 30 kodus torulekke kahjusumma üle 20 000 euro. Torulekkest põhjustatud keskmine kahju oli 1740 eurot.

Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuhi Liina Laksi sõnul on mõistlik teha koos kodukindlustusega ka vastutuskindlustus, mis katab kahju naabritele. «Kõige suurem kahju, mille käigus sai kannatada nii kindlustatud korter, seal olevad asjad kui ka naabrite vara, ulatus ligi 31 600 euroni,» ütles Laks.

Lisaks toruleketele põhjustas elamute kindlustusjuhtumitest üheksa protsenti torm või muu loodusjõud. Kokkupõrke või löögi tagajärjel said hooned kahjustada viiel protsendil juhtumitest. Elektririkked moodustasid neli protsenti ning kolm protsenti juhtumitest olid nii tulekahjud kui murdvargused ja vandalism. Suurimate kahjustustega juhtumid olid tulekahjud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles