Vene terasemagnaadi luksuslaev põgeneb Türgi turvalistesse vetesse (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Veel 7. aprillil oli Titan ankrus Al-Rashid sadamas Dubais.
Veel 7. aprillil oli Titan ankrus Al-Rashid sadamas Dubais. Foto: -

Vene terasemagnaat Aleksandr Abramov liigutab oma sanktsioonide alla sattunud vara ja tema luksusjaht põgeneb suure tõenäosusega Türgi vetesse.

100 miljonit dollarit maksev megajaht Titan, mis on seotud terasemiljardäri Aleksandr Abramoviga, kihutas tippkiirusel, et jõuda Suessi kanalisse, kust suundub tõenäoliselt Türgi ohututesse vetesse, nii nagu on teinud ka teised sanktsioonide alla sattunud Vene mogulid, kirjutas Bloomberg. Türgi ei ole ühinenud lääneriikide valitsustega Venemaale sanktsioonide kehtestamisel.

Titan, mis mahutab 14 külalist ja 19 meeskonnaliiget, suundus Suessi kanali poole pärast pikka viibimist Dubais ja Maldiividel. Neid kahte sihtkohta peetakse Vene oligarhide varadele turvalisteks paikadeks. Abramov, kelle vara väärtus on umbes 7,3 miljardit dollarit ja kes oli Venemaa suuruselt teise terasetootja Evraz Plc asutaja, on Austraalia sanktsioonide nimekirjas.

Titani väärtuseks hinnatakse 100 miljonit dollarit.
Titani väärtuseks hinnatakse 100 miljonit dollarit. Foto: AEP

«Suessi kanalist mööda Vahemerre jõudnud Titani võimalik sihtkoht võib olla Egeuse meri, Türgi sisenemispunkt,» ütles mereandmete analüüsiga tegelev Spire Global Inc teadlane Jerome Weiss. «Türgi ei ole veel Venemaa-vastaseid sanktsioone jõustanud, mis võib-olla põhjus, miks me näeme piirkonnas suurenenud jahtide liikumist.»

Pärast sanktsioonide jõustamist on Egeuse meri muutunud Venemaa oligarhide. Lääne valitsused, sealhulgas USA ja tema liitlased, on kehtestanud sanktsioonid suurärimeestele, kellel on tihedad sidemed Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, et lämmatada Moskva sõda Ukraina vastu. Samal ajal kui valitsused püüavad leida ja arestida luksuslaevu ja muid Vene mogulite varasid, on Vene luksusjahid laiali paisatud kohtadesse, kus neid tõenäoliselt kätte ei saa.

Seni on arestitud ligi kümmekond superjahti. Saksamaa on arestinud Vene miljardäri Alisher Usmanovi superjahi Dilbar, mille väärtus on 750 miljonit dollarit. Itaalia võimud arestisid Vene miljardärile Andrei Melnitšenkole kuulunud 530 miljonit eurot maksnud laeva. Hispaania konfiskeeris Viktor Vekselbergi 90 miljonit dollarit maksnud Tango ja 600 miljonit dollarit maksva Crescenti, mis arvatakse kuuluvat Moskvas asuva Rosneft Oili juhile Igor Setšinile. Co.

Samal ajal otsib USA Fidžilt vastastikust õigusabi, et arestida kullamiljardär Suleiman Kerimoviga seotud 325 miljoni dollari suurune Amadea. Fidži kohus andis korralduse luksuslaev kinni pidada, takistades sellel lahkumast Vaikse ookeani lõunaosa territooriumilt, kuni võimud teevad USA-ga koostööd selle ametlikuks arestimiseks. Fidži kohtunik teeb otsuse USA arestimismääruse registreerimise kohta 3. mail.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles