Suurobjektide rahasüst aitab tugevdada ka riigikaitset

BNS
Copy
Kanama viadukt.
Kanama viadukt. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse (RKIK) koordineerimisel algab arendus Eesti eri paigus paikneval kolmel suurobjektil, mis jäävad täielikult avalikku kasutusse, kuid on olulised ka kaitseväe logistikale. Kolme suurobjekti arenduse eelarve on 62,33 miljonit eurot.

Lähiaastatel rekonstrueeritakse Tallinna ringteel Kanama viadukt ja tõstetakse selle kandevõimet, Paldiski Lõunasadamasse ehitatakse uus kai ja kaubakäitlusala ning taastusremont tehakse Valga-Tartu liinil Palupera-Puka ja Puka-Keeni vahelisel raudteel, teatas RKIK.

Paldiski sadama uue kai valmimise tähtaeg on 2025. aasta juuni, uuendatud Kanama viadukt tuleb kasutusse 2025. aasta detsembris ning raudteelõikudega plaanitakse lõpetada 2026. aasta novembriks.

«Tallinna Sadama poolt Paldiski Lõunasadamasse kavandatav uus kai koos tagalaga on lisaks militaarsetele eesmärkidele vajalik ka kaupade ja sõidukite meretranspordi võimekuse suurendamiseks,» ütles Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm.

Aprilli alguses Euroopa Komisjonilt heakskiidu saanud projekti eelarve on 62 329 467 eurot ning Eesti omaosalus on 50 protsenti ehk 31 164 734 eurot. 

Kolme alamprojekti elluviijateks on taristu valdajad ehk Paldiskis Tallinna Sadam, Kanama viadukti puhul transpordiamet ja raudteeremondil Eesti Raudtee.

Olulised ka sõjanduse seisukohast 

RKIKi taristuprojektide koostöö koordinaatori Kaupo Kaasiku sõnul on kõik need objektid äärmiselt olulised ka kaitseväele. Paldiski on olulisel kohal liitlaste tehnika ja muu varustuse vastuvõtmisel ning Paldiski sadamast Tapale või ka Lõuna-Eestisse jõudmiseks tuleb kaitseväe ja liitlaste tehnikal paratamatult ületada Tallinna ringteel paiknevat Kanama viadukti.

Mis puutub Tartu kandis renoveeritavaid raudteelõike, siis kuni Rail Balticu valmimiseni saab Läti- ja Poola-suunaline raudteeühendus toimuda vaid nende kaudu. 

Projekti eest vastutab RKIK, kes on vastutav Euroopa Komisjoni ees ning jälgib ka, et ehituses oleks järgitud sõjalisi nõudeid. Projekti eesmärk on parandada nii kaitseväe kui ka tsiviilliikuvust. Euroopa Komisjon eraldas sellele toetuse Euroopa ühendamise rahastu sõjalise liikuvuse fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles