Helsingi börsi juht sõjaolukorrast: ettevõtted lükkavad järjest börsileminekut edasi

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Helsingi börsi hoone
Helsingi börsi hoone Foto: Outi-Kaisa Ollikainen/Nasdaq Helsinki

Helsingi börsi juht Henrik Husman möönis, et sõda on ka börsile oma jälje jätnud: osa ettevõtteid lükkab aktsiate esimese avaliku pakkumise ehk IPO edasi, kuid samas tuleb arvestada, et möödunud aasta oli Soome börsile ülihea. Lisaks rekordilisele 31 börsidebüüdile jõuti märgilise tähiseni: Helsingi börsil investeerib miljon soomlast.

Et jaeinvestorid praegu eriti mures oleksid, ei ole Husman täheldanud. Ta kiitis, et Soomes on finantskirjaoskuse tase tublisti tõusnud ja kui algas koroonakriis, siis ostsid väga paljud soomlased languse ajal aktsiaid juurde. Investeerima sunnib ka aina kiirenev inflatsioon: raha sulab kontodelt ja raha on Husmani sõnul soomlaste hoiukontodel palju – ligemale 100 miljardi euro jagu.

Ukraina sõja tõttu on ettevõtted Husmani sõnul äraootaval seisukohal: keegi ei tea ju, kui kaua sõda kestab. Ka börsil pole eriti suurt eufooriat näha: alates aasta algusest on Helsingi börsiindeks ligi 14 protsenti langenud. Investoritele pakub väikest lohutust Husmani tõdemus, et kui viia ajajoone algus 1960. aastatesse, on Helsingi börs üks maailma parimaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles