Bulgaaria peaminister nõuab Euroopalt Vene gaasist loobumist

BNS
Copy
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov täna Kiievi lähedal Irpinis.
Bulgaaria peaminister Kiril Petkov täna Kiievi lähedal Irpinis. Foto: NICOLAS GARCIA / AFP / Scanpix

Bulgaaria peaminister Kiril Petkov ütles tänasel visiidil Ukrainasse, et Euroopa peab olema tugevam ja Vene gaasist loobuma.

«Me peame olema tugevamad, peame olema karmid,» ütles Petkov Kiievi eeslinnas Irpinis, kus Venemaa pani toime arvatavaid sõjakuritegusid.

Ta märkis, et Bulgaarial, kelle Vene gaasihiid Gazprom kolmapäeval gaasita jättis, on alternatiivsed varustusallikad olemas.

«Kui meie sellega hakkame saame, peaksid saama kõik Euroopas,» lausus ta.

Leyen: naabrid hakkavad gaasiga varustama

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et Poola ja Bulgaaria saavad nüüdsest gaasi naaberriikidelt Euroopa Liidus.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel tuli Venemaalt eelmisel aastal 32 protsenti ELis ja Suurbritannias kasutatud gaasist. 2009. aastal saadi Venemaalt 25 protsenti gaasist. Riigiti on olukord väga erinev.

Petkov ütles, et Moskva, kes tahab pärast Ukrainasse tungimist sundida riike gaasi eest rublades maksma, ei ole usaldusväärne tarnija. «Täna tuleb meil rublades maksta. Homme on selleks hind. Ülehomme kogused,» ütles ta. «Sa kas austad lepingut või ei austa sind keegi.»

Petkov kinnitas Irpinis, et Bulgaaria toetab Ukrainat ja lubas anda talle kogu vajaliku abi.

Vene president Vladimir Putin peab aru saama, et ta ei saa seda sõda võita, rõhutas Bulgaaria peaminister.

Gazprom teatas teisipäeval, et peatab tarned nii Poolasse kui Vene gaasist tugevalt sõltuvasse Bulgaariasse, kuna nad ei ole gaasi eest rublades tasunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles