Leedu ja Hispaania välisminister: ei Vene gaasile ja naftale

BNS
Copy
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis.
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis. Foto: GINTS IVUSKANS / AFP / SCANPIX

Venemaale tuleb kehtestada viivitamatult nafta- ja gaasiembargoga seotud sanktsioonid, ütlesid neljapäeval Vilniuses Leedu ja Hispaania välisminister.

Pärast kohtumist välisministeeriumis andsid Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis ja Hispaania välisminister José Manuel Albares pressikonverentsi.

«Vene nafta ja gaasi embargo kehtestamise vajadust on arutatud mitu nädalat. Siin meie arvamused kattuvad, nii Leedu kui ka Hispaania seisukoht on, et seda tuleks teha kohe,» ütles Gabrielius Landsbergis.

«Hispaania on täielikult pühendunud meie väärtuste ja NATO idatiiva kaitsmisele, mistõttu osaleme aktiivselt kaheksa Šiauliais paikneva hävitajaga F-18 Balti riikide õhuturbeoperatsioonil, külastan neid täna,» ütles Hispaania välisminister.

«Oleme üht meelt, et peame Venemaale survet avaldama, rahvusvahelise üldsuse kehtestatud sanktsioonid mõjutavad juba Venemaa majandust,» ütles ta.

Vastates küsimusele, kas ta usub, et Euroopa Liit võtab peagi vastu Venemaa nafta vastase sanktsioonipaketi, ütles Hispaania välisminister, et tema riik kavatseb seda toetada.

«Loomulikult toetame, jah, nagu oleme siiani toetanud, uut sanktsioonipaketti, sest tahame teha kõik endast oleneva, et vähendada Venemaa sõjalist survet selles ebaõiglases sõjas Ukrainas,» lausus Albares.

«Kuid mõistame ka seda, et kõik riigid ei ole võrdselt haavatavad, kõigil ei ole Venemaaga võrdseid sidemeid ning tahame väga säilitada ka Euroopa Liidu ühtsuse,» lisas ta.

Landsbergise sõnul keskenduti kohtumisel Albaresiga kahele teemale – Ukraina abistamisele ning vajadusele tugevdada piirkonna ja NATO kui terviku julgeolekut.

Hispaania võõrustab juunis alliansi tippkohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles