Pange rahakott valmis: kõikjale imbunud palmiõli tõstab hindu (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Palmiõli pressitakse õlipalmi vilja kollakast-oranzist viljalihast. Õlipalmi valgetest seemnetest palmituumaõli.
Palmiõli pressitakse õlipalmi vilja kollakast-oranzist viljalihast. Õlipalmi valgetest seemnetest palmituumaõli. Foto: Liis Treimann

Lisaks päevalilleõli kriisile on kriis tabamas ka ülemaailmset palmiõli turgu, sest maailma suuruselt kolmas palmiõli eksportija Indoneesia kehtestas tänasest koduturu kaitseks oma õlile ekspordikeelu. Seda on nimetatud suurimaks põllumajanduse natsionalismi ilminguks.

Keeld hõlmab kõiki palmiõli tooteid kogu väärtusahela ulatuses. Palmiõli leidub tänapäeval aga igal pool – toidus, seebis, huulepulgas ja isegi trükivärvides.

Pärast möödunud reedest teadet, et Indoneesia peatab kõik toiduõli tarned, tõusid palmiõli ja seda asendava sojaõli hinnad hüppeliselt. Esmaspäeva hilisõhtul tuli teade, et keeldu rakendatakse ainult rafineeritud palmiõlile. Kolmapäeval tegi Indoneesia valitsus aga uue šokiotsuse, laiendades keeldu toorpalmiõlile, rafineeritud palmiõlile ja isegi kasutatud toiduõlile. Seega on hõlmatud kogu toote spekter. Indoneesia annab kolmandiku ülemaailmsest toiduõli ekspordist.

«See on üks seni suurimaid põllumajanduse natsionalismi ilminguid praeguse toiduhindade tõusu ajal,» ütles Commonwealth Bank of Australia põllumajandustoorme strateeg Tobin Gorey Bloombergile.

Palmiõli hinnad hüppasid 10% kauplemislimiidi võrra päev varem, tund enne seda, kui Indoneesia teatas laiendatud ekspordikeelust.

President Joko Widodo ütles kolmapäeva hilisõhtul, et keeld tühistatakse, kui kohalike nõudlus põhitoidu järele on rahuldatud. Ta lisas, et on irooniline, et nende riigil on raskusi toiduõli hankimisega. Otsus eksport keelata tuli pärast seda, kui varasemad meetmed ei olnud defitsiidi leevendamisel mõju avaldanud, ütles ta.

Keeld võib aga anda hoopis ebasoovitavaid tulemusi. Valitsus tunnistas, et otsus võib vähendada riigi palmiõli toodangut ja jätta põllumeestele kätte nende saagi. Samuti muretsetakse selle pärast, et palmiõli pole enam ruumi kusagil ladustada, kui seda eest ära ei müüda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles