Sanktsioonide all Vene firmad kihutatakse riigihangetelt minema

BNS
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees / Scanpix

Valitsus kiitis täna heaks riigihangete seaduse muudatused, millega pannakse paika selged alused, et välistada riigihangetes sanktsioonide alla kuuluvad Vene Föderatsiooni isikud või nendega seotud ettevõtjad ja kaubad.

«Me ei tea täna, kui kaua Venemaa algatatud sõda kestab ja milliseid sanktsioone selle raames veel tuleb. Küll aga teame selgelt, et sanktsioonide alla sattunud ettevõtjatel ja kaupadel pole kohta meie riigihangetes. Selle välistamiseks muudame seadust, nii et sellega oleks kaetud kõik olemasolevad ja tulevased rahvusvahelised ning valitsuse kehtestatavad sanktsioonid,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab pressiteates.

Riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Kristel Mesilane selgitas, et seadusega mingeid uusi sanktsioone ei kehtestata, vaid kirjutati seadusesse menetlusreeglid, mis võimaldavad Euroopa Liidu määrusega kehtestatud sanktsioone ja ka valitsuse sanktsioone Eesti riigihangetes kohaldada.

8. aprillil võttis Euroopa Liit vastu määruse, mis käsitleb piiravaid meetmeid seoses Venemaa sõjalise tegevusega Ukrainas. Määrusega kehtestati sanktsioonid ka seoses riigihankelepingutega, mille kohaselt on keelatud sõlmida hankelepingut või juba sõlmitud hankelepingu täitmist jätkata Venemaa kodaniku, residendi või seal asutatud ettevõtja, asutuse või muu üksusega või võimaldada neil hankelepingut teatud ulatuses täita alltöövõtja või tarnijana.

Selliste ettevõtjate riigihangetel osalemise välistamiseks peab hankija edaspidi nõudma hankel osalejatelt sanktsiooni puudumise kohta kinnitust ja vajadusel ka selle igakülgset tõendamist.

Samuti on keelatud hankelepingu sõlmimine või jätkamine juhul kui ettevõtja ise sanktsiooni alla ei kuulu ega pole seotud sanktsiooni subjektidega, kuid tarnib kaupa, millele on kehtestatud rahvusvaheline sanktsioon.

Juba sõlmitud hankelepingute kohene ülesütlemine võib aga panna hankijad keerulisse olukorda, mistõttu on selleks jäetud üleminekuaeg. Seega kui juba sõlmitud sanktsioone rikkuv hankeleping oli sõlmitud enne 9. aprilli ja kehtib kuni tänavu 10. oktoobrini, võib selle täitmist jätkata. Sellised lepingud, mille tähtaeg on hilisem kui 10. oktoober, tuleb hiljemalt sellel kuupäeval ära lõpetada.

Seadus on planeeritud jõustuma selle aasta 1. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles