Maailma suurim droonitootja lõpetas tarned Ukrainasse (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
DJI droonid.
DJI droonid. Foto: Joe Raedle/Scanpix Baltics

Hiina droonihiiglane DJI teatas, et peatab ajutiselt äritegevuse Ukrainas ja Venemaal, et hoida enda lennumasinad lahingtegevusest eemal.

Kuigi DJI ei tooda sõjaväelise otstarbega droone, pakuvad nende tavakasutajale mõeldud lennuvahendid sõdivatele pooltele mitmeid võimalusi luuramiseks.

Associated Pressi andmetel on Ukraina kasutanud DJI droone Venemaa sõjaväekonvoide jälgimiseks ja jälitamiseks. Samas on sotsiaalmeedias jagatud piltidel ja videotel ka näha, kuidas Venemaa väed kasutavad DJI toodangut lahingutegevuse jälgimiseks ning suurtükitule juhtimiseks.

«DJI ei tee seda avaldust mitte ühegi riigi vastu, vaid tahame avaldada teate meie põhimõtete kohta. DJI taunib enda droonide kasutamist igasuguse kahju tekitamise eesmärgil, mistõttu peatame toodete müügi nendes riikides. See otsus aitab tagada, et keegi ei kasutaks meie droone lahingtegevuses,» ütles DJI pressiesindaja Adam Lisberg Fortune'ile edastatud avalduses.

Ukraina on süüdistanud DJI'd ka selles, et nad on tahtmatult lekitanud Venemaale nende droonipilootide asukohti. Ukraina asepeaminister Mõhhailo Fedorov ütles märtsis, et Venemaa väed kasutavad ära DJI AeroScope'i süsteemi, et teha kindlaks Ukraina sõjadroonide operaatorite asukohti. DJI on öeldnud, et Fedorovi väide on «täielik jama».

Venemaalt lahkumise äsjane otsus teeb DJIst esimese suure Hiina ettevõtte, kes pärast Ukraina sõja puhkemist agressorriigist lahkumisest avalikult teatab. Samas on väidetavalt ka teised Hiina ettevõtted, nagu riigile kuuluv naftahiiglane Sinopec, investeeringuid Venemaale oluliselt vähendanud.

Eraomandis olev DJI ei avalda majandustulemusi, kuid uuringufirma Drone Analyst hinnangul küündis ettevõtte riistvara müügitulu 2020. aastal 2,9 miljardi dollarini.​

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles