Ungari hakkab Vene gaasi eest rublades maksma (9)

BNS
Copy
Ungari välisminister Peter Szijjarto.
Ungari välisminister Peter Szijjarto. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Ungari välisminister Péter Szijjártó kinnitas CNN-ile, et Ungari hakkab Vene gaasi eest rublades maksma. Välisministri sõnul pole riigil teist võimalust. 

Diplomaat selgitas: «85 protsenti meie gaasist, 65 protsenti naftast tuleb Venemaalt. Miks? Sest selle määrab taristu. See pole naljaasi, olukorda ei valinud meie,» ütles ta.

Szijjártó lisas, et Ungaril pole ühtegi muud allikat ega marsruuti, mis võimaldaks neil lähiaastatel Venemaa energiakandjate ostmine lõpetada.

Telekanal meenutab, et Moskva pealesurutava makseskeemiga nõustus mitu muudki riiki. Nii selgus eelmisel nädalal Euroopa Komisjoni avaldatud dokumendis, et Venemaa uusi reegleid «näib olevat võimalik» järgida ilma EL-i seadustega vastuollu minemata.

Szijjártó ütles kolmapäeval portaalile Hungary Today, et Vene gaasitarned Ungarisse jätkuvad vastavalt graafikule ja Venemaaga sõlmitud lepingule.

«Soovin kõigile kinnitada, et tarnete peatamine Bulgaariasse ei puuduta transiiti läbi selle riigi,» ütles Ungari minister.

Ta märkis: «Oleme leidnud lahenduse, kus Ungari maksab eurodes Gazprombanki kontole, mis seejärel konverteerib need rubladeks ja saadab Gazprom Exportile,» ütles ta.

Gazprom peatas kolmapäeva hommikul rublades maksmata jätmise tõttu täielikult gaasitarned Bulgargazile (Bulgaaria) ja PGNiG-le (Poola). Gazprom Export ei ole neilt ettevõtetelt 26. aprilli seisuga saanud rublades makseid gaasitarnete eest aprillis. Venemaa nõuab alates 1. aprillist tarnitud gaasi eest tasumist rublades.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles