Swedbanki kasum Eestis kerkis I kvartalis ligi 45 miljoni euroni

BNS
Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Ints Kalnins

Swedbank AS-i selle aasta esimese kvartali puhaskasum oli 44,9 miljonit eurot, mida oli 18 protsenti enam kui mullu samal ajal.

Swedbanki teatel oli aastatagusest 7 miljoni euro võrra suurem kasum tingitud peamiselt väiksematest eeldatavatest krediidikahjudest. Tulud suurenesid samal ajal aastaga 1 protsendi võrra 91,1 miljoni euroni, seda peamiselt tänu suurematele intressituludele.

Swedbank eraklientide laenumahud kasvasid 5,1 protsenti ja äriklientide omad 7,9 protsenti. Hoiused kasvasid 7,5 protsenti. Esimeses kvartalis väljastati eraisikutele uusi laene kogusummas 244 miljonit eurot ja ettevõtetele 247 miljonit eurot.

Puhas intressitulu kasvas 5 protsenti, kasvu toetasid suuremad laenumahud ja Swedbanki Euroopa Keskpanga sihtotstarbeliste pikemaajaliste refinantseerimisoperatsioonide kolmanda seeria kriteeriumite täitmisest tulenenud positiivne mõju.

Pensioni teise samba väiksem portfell ja väiksem tulu maksetest vähendas puhast teenustasutulu 2 protsenti. Suurem aktiivsus kaartides tasandas negatiivset mõju.

Kulud kasvasid 14 protsenti 39,3 miljoni euroni. Kulude tõusu peamisteks põhjusteks olid suuremad personalikulud, rahapesuvastase võitluse, riskide ja vastavuskontrolli kulude ning teiste Swedbank grupist sisse ostetavate teenuste kulude kasv. Samuti kasvasid digilahendustega seotud kulud ja investeeringud.

Eeldatavad krediidikahjud 2022. aasta esimeses kvartalis vähenesid 1,3 miljonit eurot; 2021. aasta samal ajal eeldatavad krediidikahjud suurenesid 10,3 miljonit eurot.

2022. aasta esimese kolme kuuga maksis Swedbank AS koos tütarettevõtete ja Eestis tegutsevate grupi ettevõtetega 11,8 miljonit eurot tööjõumakse.

«Lisaks geopoliitilistele pingetele, seisavad Eestil väljakutsetena ees erakordselt kõrge inflatsioonikeskkond ning raskused mitmes majandussektoris. Iga kriis on kellegi jaoks ühtlasi ka uus võimalus uueks tulevikuks – Swedbank jätkab turu suurima pangana finantseerimislahenduste pakkumist oma klientidele ning teeb tööd klientidega ühiste lahenduste leidmiseks tekkinud raskuste ületamiseks,» ütles Swedbank AS-i juht Olavi Lepp.

Swedbank AS ei ole Venemaa majanduse arengutest märkimisväärselt mõjutatud. Ka Swedbanki kliendid on Venemaaga seotud üksnes mõõdukalt – seda eelkõige läbi osade toorainete impordi – raud, teras, puit, energiakandjad ja väetised. Hetkel korraldatakse tarneahelaid juba aktiivselt ümber ning ka see seotus on jõudsasti vähenemas. Samal ajal püsib ebakindlus, kuidas edasised arengud üldist majandusolukorda mõjutavad.

Venemaa algatatud sõda Ukrainas tõi kaasa Venemaa ja Valgevene suhtes suure arvu sanktsioone, mis muuhulgas tähendas nende riikidega pangatehingute piiramist. Samuti peatus Venemaa riigi ja riigiettevõtete rahastamine ja kapitali liikumine Euroopa Liidu ning Venemaa vahel, sealhulgas börsinoteeringud. Kahe Venemaaga seotud fondide osakutega kauplemine suleti ajutiselt.

Sõjast tingitud ebakindlus mõjutas teatud määral klientide laenuotsuseid ja hoiuseid. Sõja alguses lükkasid mõned laenutaotlejad enda ostuotsuse edasi. Märtsi jooksul olukord stabiliseerus ja taotlusi esitati tavapärases mahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles