Keskpank: peame olema valmis suuremateks laenumakseteks ja karmimateks laenunõueteks (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Eesti Panga president Madis Müller tõdeb, et kui majanduskasv järsult raugeb ja ehk koguni kergeks languseks muutub, on ootuspärane, et osa laenude tagasimaksmisega tekib probleeme.
Eesti Panga president Madis Müller tõdeb, et kui majanduskasv järsult raugeb ja ehk koguni kergeks languseks muutub, on ootuspärane, et osa laenude tagasimaksmisega tekib probleeme. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Ettevõtete ning majapidamiste võime laene tagasi maksta lähitulevikus mõnevõrra halveneb, selgub Eesti Panga finantsstabiilsuse ülevaatest. Võrreldes poole aasta taguse ajaga on riskid selgelt kasvanud, kinnitas keskpanga president Madis Müller.

Eelkõige on see oht majandussektorites, mida mõjutavad rohkem Venemaa kallaletung Ukrainale ja sellega kaasnevad sanktsioonid. Lisaks kütab sõda tagant niigi kiiret hinnatõusu, mis halvendab ettevõtete ja inimeste rahalist olukorda.

Samas kinnitab keskpank, et kommertspankadel on Eestis piisavalt puhvreid, et probleemlaenude kasvuga toime tulla, vajadusel maksepuhkust pakkuda ning laenude andmist ettevõtetele ja inimestele jätkata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles