Gazprom peatab kolmapäeval gaasitarned Poolasse ja Bulgaariasse (8)

Copy
Venemaa on ELi suurim energiatarnija, 38 protsenti maagaasist ja kolmandik toornafta impordist pärineb Venemaalt. Pildil Venemaa Bovanenkovo gaasimaardla.
Venemaa on ELi suurim energiatarnija, 38 protsenti maagaasist ja kolmandik toornafta impordist pärineb Venemaalt. Pildil Venemaa Bovanenkovo gaasimaardla. Foto: Maxim Shemetov

Vene gaasihiid Gazprom peatab alates kolmapäevast gaasitarned Poolasse Jamali gaasijuhtme kaudu, teatas Poola gaasifirma PGNiG teisipäeva õhtul avalduses. Samuti peatab Gazprom gaasitarned Bulgaariasse.

«26. aprillil 2022 teavitas Gazprom PGNiGi oma kavatsusest peatada täielikult tarned Jamali lepingu alusel 27. aprillil,» ütles PGNiG, lisades, et Poola on juba valmistunud saama vajalikke tarneid teistest allikatest.

«Kõik tarned klientidele tehakse vastavalt nende nõudlusele,» ütles gaasifirma.

Poola valitsus teatas samuti, et on valmis seisma silmitsi tarnete katkemisega Venemaalt.

«Poola kodudes mingit gaasipuudust ei tule,» ütles kliimaminister Anna Moskwa Twitteris.

«Alates sõja esimesest päevast oleme deklareerinud, et oleme valmis täielikuks sõltumatuseks Venemaa toormetest,» ütles ta.

«Poolal on vajalikud gaasireservid ja varustusallikad, et kaitsta meie julgeolekut. Oleme aastaid edukalt end Venemaast sõltumatuks muutnud,» ütles Moskwa.

Peaminister Mateusz Morawieki ütles, et gaasihoidlate täituvus on 76 protsenti ning Poola on valmis hankima gaasi kõigist teistest võimalikest suundadest.

Gazprom ei ole gaasitarnete lõpetamist kinnitanud, kuid Vene uudisteagentuurid tsiteerisid ettevõtte üht kõrget juhti, kelle sõnul peab Poola «maksma gaasitarnete eest vastavalt uuele makseprotseduurile».

Pärast seda, kui Venemaale kehtestati seoses Ukraina sõjaga ulatuslikud sanktsioonid, hoiatas Kreml Euroopa Liidu liikmesriike, et gaasitarned neile lõpetatakse, kui nad ei maksa rublades.

Lääneriigid keeldusid seda tegemast, öeldes, et nad võivad jätkata maksmist eurodes või dollarites.

Euroopa Liit sai 2021. aastal umbes 40 protsenti oma gaasitarnetest Venemaalt.

Gazprom peatab tarned ka Bulgaariale

Vene gaasihiid Gazprom teavitas Bulgaariat, et peatab alates kolmapäevast gaasitarned, teatas teisipäeva õhtul Bulgaaria majandusministeerium.

«Bulgargaz sai täna, 26. aprillil teate, et maagaasitarned Gazprom Exportilt peatakse alates 27. aprillist,» ütles ministeerium avalduses.

«Bulgaaria pool on täielikult täitnud oma kohustused ja teinud kõik maksed vastavalt praegusele kokkuleppele õigeaegselt, rangelt ja vastavalt selle tingimustele,» lisati teates.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles