Tarbijakaitse eemaldas turult 16 nimetust ohtlikke tooteid

PM Majandus
Copy
Näomaskid oli üks peamisi tooteid, mis tarbijakaitse mullu turult kõrvaldas.
Näomaskid oli üks peamisi tooteid, mis tarbijakaitse mullu turult kõrvaldas. Foto: Sander Ilvest

Eelmisel aastal kõrvaldas tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) Eesti turult 16 nimetust ohtlikke tooteid, mille hulka kuulusid isikukaitsevahendid ning mootorsõidukid ja nende osad.

Peamiselt olid nendeks toodeteks kaitsemaskid, mis pidid koroonaviiruse eest kaitsma, aga ka aknapesuvedelik, selgitas TTJA kommunikatsiooni peaspetsialist Britt-Heleen Kandimaa.

Et takistada ohtlike toodete levikut ning suurendada koostööd liikmesriikide turujärelevalveasutuste vahel, on Euroopa Komisjon loonud kiirhoiatussüsteemi RAPEX. Kiirhoiatussüsteem võimaldab 30 riigi ametiasutustel jagada teavet ohtlike toodete kohta, mis võivad põhjustada riske, sh lämbumist, kägistamist, kuulmis- või nägemiskahjustusi või kemikaalide põhjustatud ohte, aga ka turvariski või keskkonnariske jms.

2021. aasta enimteavitatud kategooriad olid mootorsõidukid (26 protsenti teadetest), mänguasjad (20 protsenti) ning elektriseadmed ja varustus (9 protsenti). Kõige sagedamini teatatud riskiliigid olid üldvigastuste oht ning kemikaalidest tingitud oht.

TTJA on selle aasta algusest oma kodulehele lisanud ohtlike toodete registri, kus kajastuvad Eesti turult avastatud tooted, mille puhul on kahtlus, et need on Eesti tarbijateni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles