Uus teenus: fikseeri kinnisvara hind tulevikuks ja maksa kallist üüri

PM Majandus
Copy
Suurim eelis "üüri, et osta" teenuse puhul on see, et keegi ei kirjuta üürnikule ette reegleid elamiseks.
Suurim eelis "üüri, et osta" teenuse puhul on see, et keegi ei kirjuta üürnikule ette reegleid elamiseks. Foto: Margus Ansu

Oma kodu ostjale pakub kinnisvara hinnatõusu eest kaitset uus teenus «Üüri, et osta», mille puhul, laseb klient kinnisvarafirmal osta endale korteri ja hakkab selle eest üüri maksma ja saab hiljem võimaluse kinnisvara kokkulepitud hinnaga ära osta.

Alates 2010. aastast on eluasemehinnad Eestis kerkinud 156 protsenti ja üürihinnad 171 protsenti. Et sellist hinnarallit mitte kaasa teha, on võimalus hind lukku lüüa.

«Üüri, et osta» meetodi puhul laseb klient kinnisvarafirmal osta endale korteri ja hakkab selle eest üüri maksma, kuid erinevalt laenu tagasimaksetest ei võeta neid üürimakseid maha kliendi vara väljaostu hinnast tulevikus. Ettemakse on väiksem kui laenul, minimaalselt 2,5 protsenti.

Jaanuarist pakub seda teenust kinnisvaraettevõte Numai. Ettevõtte tegevjuhi Erve Lettermo sõnul müüvad nad kliendile kinnisvara kokkulepitud hinnaga, mis tähendab, et ostja teab täpselt, kui palju ta maksab, kui suurt ettemaksu vajab, ning ootamatuid muudatusi ei tule.

Minimaalselt saab taolise lepingu teha 12 kuuks, maksimaalset ajapiirangut ei ole. 

Lettermo sõnul saab klient vabaduse pidada üüripinnal loomi ja lapsi ning kasutada seda muul moel oma äranägemise järgi. «Inimene saab üüriperioodi jooksul teha korda ka oma finantsasjad, mille pärast ta pangast laenu ei saanud: ta kas leiab uue töökoha, lõpetab autoliisingu või katseaja tööl,» selgitas Lettermo. 

Numai Leedu emafirma kogemus näitab seda, et teenuse üürilepingu pikkus on tavaliselt 2,5 kuni kolm aastat ja ostja saab selle aja jooksul oma finantsküsimused lahendatud ning kodu välja osta.

«Vajaliku sissemaksu kogumiseks kulub Numai kliendil kaks aastat vähem kui traditsioonilisel viisil kodu ostval inimesel, kes üürib võõrast elamispinda ja samal ajal säästab. Ka üürile kulutatud kogusumma on Numai kliendil kokkuvõttes väiksem,» ütles Lettermo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles