Euro kukkus kahe aasta põhja (4)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Euro, dollar ja rubla
Euro, dollar ja rubla Foto: Maxim Shemetov/Scanpix

Euro jätkab odavnemist ning on dollari suhtes kahe aasta madalaimal tasemel.

Täna hommikul odavnes euro dollari suhtes 0,1%: ühe euro eest sai osta 1,0694 dollarit. Viimati nähti nii odavat hinda koroonakriisi alguskuudel, kust ühisvaluuta siis kiirelt tõusma asus. Kuid juba enne Ukraina sõda sai alguse euro nõrgenemine: viimase 12 kuuga on euro dollari suhtes kaotanud 11,6% oma väärtusest.

Ajaloo kõige madalam vahetuskurss oli eurol dollari suhtes 2016. aastal, mil euro eest sai 1,04 dollarit ja valuutade pariteet oli juba käegakatsutav.

Euro kiire nõrgenemine ühes väga kiire inflatsiooniga (märtsikuus euroalal 7,5%) tekitab rahapoliitikutes küsimusi, kas Euroopa Keskpank selle vastu midagi teha saab. Seni pole selget intressitõusu plaani paika pandud ja seda on ka keeruline teha, sest niipea kui intress tõuseb, jahtub majandus, mis on praegu osaliselt püsinud tugev rahatrüki ja toetuste peal. Nüüd, kui Ukraina sõda ja sellega kaasnevad sanktsioonid ning ülemaailmne varustuskriis olukorda teravdavad, võib kiire baasintressi tõus euroala majanduse hoopis maha jahutada.

Euro nõrgenemine ei ole ainult üheselt halb: neile ettevõtetele, kes tahavad euroalalt väljapoole eksportida, muudab see kaubad konkurentidega võrreldes soodsamaks.

Mitte ainult dollar

Kurioossel kombel on euro suhtes kiiret kallinemist üles näidanud ka rubla kurss, mis eile jõudis euro suhtes kahe aasta kõrgeimale tasemele.

Siin taga on osalt Venemaa keskpanga kapitalikontrolli meetmed, samuti kunstlikult loodud väiksem nõudlus välisvaluutadele – näiteks keelati sularahas valuutade ostmine ja kes välisvaluutat vahetas, pidi maksma 12% vahendustasu. Samuti keelati suuremate summade kui 10 000 dollari väljavõtmine kuni septembrikuuni, kirjutas Reuters.

Rubla kursi tugevnemisele paneb vastu Venemaa kiire inflatsioon, mis jõudis märtsikuus 16,7% juurde.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles