Eestlased tahavad riigi raha toel vesinikuärisse murda

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Stargate Hydrogeni asepresident Georg Rute on paadunud vesinikuentusiast, kuid möönab, et karisid on vesinikuenergeetika võidukäigu teel veel hulgi.
Stargate Hydrogeni asepresident Georg Rute on paadunud vesinikuentusiast, kuid möönab, et karisid on vesinikuenergeetika võidukäigu teel veel hulgi. Foto: Eero Vabamägi

Mullu asutatud Stargate Hydrogen arvab, et kliimasõbraliku ehk rohelise vesinikuga saaks toota väetist ja panna liikuma vedureid, skeptikute meelest on see aga vahtu klopitud teema, milles tulemusteni jõutakse heal juhul kauges tulevikus.

Märtsis Stargate’iga liitunud Georg Rute on vesinikutehnoloogia entusiast. Varem on ta vedanud oma idufirmat ja 2017. aastast arendanud Eleringi digipööret. Stargate’is nüüd äriarenduse asepresidendi ametit pidav Rute pakub muu hulgas, et vesinikuga saab asendada väetise tootmisel praegu kasutatava maagaasi, mille hind ja tarnekindlus kõiguvad viimasel ajal meeletult, sest suurimate väetisetootjate seas on nii Venemaa, Valgevene kui ka Ukraina – kardetakse lausa toidupuudust.

Seetõttu on tõusnud esile roheväetis, mille valmistamise juures kordub aina sõnaosis «rohe-». Kõigepealt toodetakse taastuvelektri abil elektrolüüsiga rohevesinikku, sellest omakorda roheammoniaaki ning lõpptulemus on roheväetis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles