Venelased hiinlaste maksesüsteemi alt ära hüppamisest: seda me ei osanud karta (7)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
UnionPay.
UnionPay. Foto: Scanpix/ Barry Huang / Reuters

Kui pärast Visa ja Mastercardi Venemaalt lahkumist leidsid venemaalased välismaal ostlemiseks lahenduse Hiina maksesüsteemist UnionPay, siis nüüd ähvardab ka see võimalus kaduda.

Ukraina ründamise tõttu lahkusid Venemaalt ka rahvusvahelised maksesüsteemid Visa ja MasterCard ning venemaalased ei saa enam nende kaartidega maksta, sularaha välja võtta ega välismaistest internetikabamajadest osta. Lahenduseks oli Hiina maksesüsteem UnionPay, mis töötab 180 riigis, nende seas Euroopas, Aasias ja USAs. Kaarti väljastasid ka mõned Venemaa pangad. Nende seas Gazprombank, Põllumajanduspank, Sankt Peterburi Pank.

Nüüd on aga olukord muutunud. Fortune kirjutab, et UnionPay ei plaani enda tegevust Venemaal laiendada, sest vastasel juhu võiks ta ise sanktsioonide alla langeda.

Ka Komsomolskaja Pravda tunnistab: olukord võib hullemaks minna. «Sellist asjade käiku me ei oodanud,» tõdeb väljaanne. Nimelt ei saa lääneriikide sanktsioonide all Venemaa pangad UnionPay kaarte enam väljastada. Hiinlased ei taha Venemaa pankadega koostööd teha, et mitte ise ameeriklaste piirangute alla sattuda.

Väljaanne kirjutab, et UnionPay kaarte väljastavad kümme Venemaa panka, millest vaid kahe suhtes on kehtestatud sanktsioonid: Põllumajanduspanga ning Gazprombanki suhtes.

Jurist Anastasija Lisina kinnitas, et ametlikku infot sanktsioonide alla sattunud pankadega koostöö lõpetamisest ei ole UnionPay neile edastanud. Juba välja antud kaardid peaksid töötama, kuid nii mitmedki kauplused on maksetest keeldunud ilma põhjusi esitamata. Pragu on probleemid olnud üksikute veebipoodide, kuid mitte UnionPay kui maksesüsteemiga.

Ja kuigi ametlikku kaartide blokeerimise infot ei ole, võib UnionPay otsustada Venemaal väljastatud kaardid blokeerida. «Kõik välismaiste maksesüsteemide poolt Venemaal väljastatud kaardid on riski all,» kinnitas advokaadibüroo Sovet nõunik Vladislav Žuravljov.

Sellele vaatamata jätkavad Venemaa pangad UnionPay maksekaartide väljastamist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles