Külmaaineid ei saa õhksoojuspumpades lõplikult ära keelata

Tarbija24
Copy
Õhksoojuspump
Õhksoojuspump Foto: Marko Saarm

Aprilli alguses tegi Euroopa Komisjon ettepaneku fluoritud kasvuhoonegaaside ehk F-gaaside kasutamise piiramiseks. ABC Kliima direktori Priit Pärna hinnangul pole selline muutus lõplikult aga võimalik. 

Eesmärk on vähendada nende külmaainete valikut, mida tohib uutes õhksoojuspumpades kasutada, kirjutab Euroopa Komisjon. Nii väheneks seadmete keskkonnamõju. Esimene versioon ettepanekust esitati juba 2015. aastal ning sel aastal on sinna tehtud täiendusi.

Mõnedes uutes seadmetes on kavas F-gaaside kasutamine sootuks keelata, kui neile on olemas keskkonnasõbralikumad alternatiivid.

«Praegu töötab 99 protsenti nii autode, väikeste korterite kui ka suurte büroode kliimaseadmetest külmaainetel põhinevatel seadmetel, ja kuidas see kõik ära keelata, ma ei kujuta ette. Lisaks veel suur osa külmikuid ja kaubanduse külmlette,» rääkis Pärn.

Protsess, et vanad külmaained asendatakse uute ja keskkonnasõbralikematega, on Pärna sõnul kestnud juba 20 aastat.

Jüri Kotter Kodukliima Grupist rääkis aga, et kaasaegsetes soojuspumpades kasutatakse juba aastaid R32 külmaainet, mille globaalse soojenemise potentsiaal jääb alla 750 (GWP 675). Ehk siis kütavad need kliimat nii vähe, et neid uued piirangud ei puuduta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles