Kas planeedi rikkaimal mehel terendab uus helde palgapäev?

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maailma rikkaim inimene, Tesla juht Elon Musk.
Maailma rikkaim inimene, Tesla juht Elon Musk. Foto: RYAN LASH

Tesla tegevjuht Elon Musk ei saa rahalist palka ega lisatasu, vaid talle makstakse ainult aktsiaoptsioonidega. Ta on peaaegu ammendanud Teslalt 2018. aastal saadud hüvitiste paketis olnud optsioonid, ütles firma Equilar hüvitiste uurimise direktor Courtney Yu.

93,9 miljonit optsiooni, mille Musk on sellest paketist seni saanud, oli reedese sulgemise seisuga pärast täitmishinna arvestamist väärt 86,8 miljardit dollarit.

Musk sai eelmisel nädalal optsioonidest 25,3 miljonit dollarit tänu Tesla kolmapäeval postitatud rekordilisele tulule. Tõenäoliselt saab ta peagi veel 8,4 miljonit optsiooni pärast seda, kui ettevõte avaldab oma teise või kolmanda kvartali tulemused, kirjutas CNN.

Optsioonipakett on läbi

Kui ta saab veel lisa, on ta saanud kõik 101 miljonit jagatud korrigeeritud optsiooni, mis oli osa tema 2018. aasta palgapaketist. Küsimus on selles, kas ta saab veelgi enam, võib-olla kümneid miljoneid optsioone rohkem.

Musk põikles kolmapäeval investoritega kohtudes palgapäeva küsimusest kõrvale, öeldes: «Praegu ei käi arutelusid minu täiendava hüvitise üle.»

Suur osa Muski optsioonide netoväärtusest, mis on hinnanguliselt 270 miljardit dollarit, tuleneb Tesla aktsiate kallinemisest. Kuid ka aktsiaoptsioone on ta regulaarselt saanud kompensatsioonivormina alates 2009. aastast, aasta enne ettevõtte IPOt.

Ta on aegumise tõttu realiseerinud paljud neist optsioonidest. Peaaegu kõik Muski ülejäänud optsioonid pärinevad tema 2018. aasta tasupaketist.

Wall Street tahab Muski optsioone

Paljud analüütikud usuvad, et on vaid aja küsimus, millal Tesla Muski jaoks veel ühe optsioonipaketi välja pakub. Nad usuvad, et uus pakett on nii ettevõttele kui ka Muskile kasulik, sest raske on ette kujutada kedagi, kes on nii jõukas nagu Musk ja nii kirglik Tesla suhtes, et oleks motiveeritud kulutama rohkem oma aega ettevõttele kui tema.

Ja kui raha on motiveeriv tegur, peaks tema praeguse 265,5 miljoni Tesla aktsia ja optsiooni väärtus pakkuma kogu vajaliku stiimuli.

«Ta on rahaliselt motiveeritud, et Teslal ka edaspidi hästi läheks,» ütles Equilari Yu.

Twitter tekitab kahtlusi

Kuid uue paketi pooldajad tõdevad, et see toetaks paljusid kahtlusi Muski keskendumise kohta, mis on keerelnud pärast seda, kui ta teatas oma plaanist Twitteri (TWTR) osta.

«Kuigi tema DNA ei muutu sellest, kas tal on uusi Tesla optsioone või mitte, soovib Wall Street, et tal oleks veel üks pakett,» ütles Wedbush Securitiesi tehnoloogiavaldkonna analüütik Dan Ives.

Muskile lisavõimaluste andmisega kaasnevad Teslale kulud. Nende optsioonide hinnanguline arvestuslik väärtus kajastub ettevõtte kasumiaruandes kuluna. Eelmisel aastal broneeris Tesla ainuüksi Muski 2018. aasta palgapaketiga seotud kuludena 571 miljonit dollarit. Kui uut optsioonipaketti ei tule, pole ka firmal seda kulurida kasumiaruandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles