«Ei saa aru, kuidas ellu jääda»: milline on sanktsioonide mõju oligarhidele? (1)

PM Majandus
Copy
Philippe Starcki disainitud 142,81 pikkuse purjedega mootorjahi Sailing Yacht A väärtuseks arvatakse 578 miljonit dollarit ja selle omanikuks peetakse Vene väetisemagnaati Andrei Melnitšenkot. Nüüdseks on jaht Itaalia ametivõimude poolt konfiskeeritud. Pildil on see Monaco reidil mais 2017.
Philippe Starcki disainitud 142,81 pikkuse purjedega mootorjahi Sailing Yacht A väärtuseks arvatakse 578 miljonit dollarit ja selle omanikuks peetakse Vene väetisemagnaati Andrei Melnitšenkot. Nüüdseks on jaht Itaalia ametivõimude poolt konfiskeeritud. Pildil on see Monaco reidil mais 2017. Foto: Stefano Rellandini / Reuters / Scanpix

Uudistesait Business Insider koostas eri allikate põhjal ülevaate, kuidas on sanktsioonid erinevaid oligarhe mõjutanud.

Osal Vene oligarhidest on konfiskeeritud luksusvara ja külmutatud pangaarved. Neil on keelatud äri ajamine mõnes riigis ja nende reisimist on piiratud.

Panganduskontserni Alfa Grupp asutaja Mihhail Fridman väitis Hispaania ajalehele El País, et ta on pärast sanktsioonide kehtestamist praktiliselt koduarestis ja pidi taotlema Ühendkuningriigi valitsuse luba raha kulutamiseks. Ta ütles ka, et tema pangakontod ja krediitkaardid on blokeeritud.

Tema äripartner Pjotr Aven rääkis Financial Timesile, et tal on raskusi arvete maksmisega ja ta pole kindel, kas ta saab palgata autojuhti või koristajat. Ta lisas, et pärast sanktsioonide kehtestamist ta «ei saa aru, kuidas ellu jääda».

Aleksei Mordašovile kuuluv terasefirma Severstal olevat omaniku vastu sanktsioonide kehtestamisele järgnenud kuul kaotanud kolmandiku käibest, sest ei saa enam tooteid ELi müüa.

Osa oligarhe on viinud oma jahid ja eralennukid ära riikidest, kus neid võidakse konfiskeerida. Osa on ka tõstnud sanktsioonide vältimiseks ümber oma osalusi.

Mõni on tippjuhikohalt lahkunud. Nii Fridman kui ka Aven astusid pärast sanktsioonide kehtestamist tagasi enda asutatud investeerimisettevõtte LetterOne juhatusest. Pärast seda kartvat Aveni sõnul LetterOne’i töötajad temaga kokku saada. Töötajatele olevat  öeldud, et nad peaksid Fridmani ignoreerima.

German Khan astus tagasi Saksa naftafirma Wintershall Dea nõukogust 15. märtsil, kui tema vastu kehtestati sanktsioonid. Ta astus tagasi ka LetterOne’i juhatusest koos veel kahe miljardäri, Andrei Kuzmitševi ja Andrei Kosogoviga, kui Aven ja Fridman sealt lahkusid.

Samamoodi on Mordašov tagasi astunud Saksa reisifirma TUI ja kullakaevanduskontserni Norgold nõukogust. Ta on liigutanud kokku 2,6 miljardi dollari eest nende ettevõtete aktsiaid inimesele, keda peetakse tema naiseks.

Lääneriigid on konfiskeerinud miljardite eest superjahte, mida on seostatud sanktsioneeritud Vene oligarhidega. Nende hulka kuuluvad 120 miljoni dollarine alus, mida seostatakse Rosnefti juhi Igor Setšiniga, kaks kokku sada miljonit dollarit väärt superjahti, mida peetakse Kuzmitševi omaks, ja 578 miljoni dollarine Sailing Yacht A, mis on seotud väetisefirma EuroChem omaniku Andrei Melnitšenkoga.

Teised oligarhide superjahid aga liiklevad endiselt mööda maailma. Suleiman Kerimoviga seotud alus asus märtsis Mehhikost teele ja sõitis Fidžile.

Märtsi lõpul sõitis Seišellidelt Venemaa poole miljardi dollarine superjaht, mis pidi kuuluma Mordašovile, kes oli selleks ajaks juba kuu aega sanktsioonide all. Kaht Abramovitšiga seotud jahti, mis on kokku väärt miljard dollarit, nähti viimati Türgis, kus aga pole sanktsioone kehtestanud.

Sanktsioonid ei mõjuta ainult oligarhe, vaid ka jahtide meeskondi. Osa on lahti lastud, teistel on olnud probleeme vandalismiga. Ühe jahi meeskond aga pidi ise kala püüdma hakkama, sest kohalikud keeldusid alust teenindamast.

Vähemalt üheksa venelastele kuuluvat jahti on välja lülitanud oma transponderid, et nende liikumist ei saaks jälgida.

Kui uurida, kus oligarhid asuvad, siis enamiku puhul on see ebaselge. Abramovitšit märgati märtsis Iisraelis lennujaama VIP-salongis samal päeval, kui temaga seostatav lennuk riigist Türki suundus. Abramovitši kohta liiguvad jutud, et ta osaleb Ukraina ja Venemaa vahelistel rahukõnelustel.

Enamasti on aga tegelikult ebaselge, kui palju on oligarhidel Kremli üle mõju. Nii näiteks teatas EL sanktsioone kehtestades, et Abramovitšil on priviligeeritud juurdepääs Putinile, Ališer Usmanovil aga on iseäranis lähedased sidemed Kremliga ja ta toetab aktiivselt valitsuse poliitikat Ukraina destabiliseerimiseks. Abramovitš on seda hinnangut korduvalt eitanud, Usmanovi sõnul aga põhinevad sanktsioonid vääratel ja laimavatel väidetel.

Kremli kritiseerimise eest vangis istunud eksoligarhi Mihhail Hodorkovski sõnul on oligarhid lihtsalt Putini jooksupoisid, kellel pole tema üle mingit mõju. Nii leidubki hinnanguid, et oligarhide vastu rakendatud sanktsioonid on lihtsalt avaliku arvamuse rahuldamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles