Vene oligarhi pank Hollandis läks pankrotti

Copy
Amsterdami World Trade Centeri välisvaade, milles asub ka pankrotistunud Amsterdam Trade Bank, mis kuulub Vene Alfa Bankile.
Amsterdami World Trade Centeri välisvaade, milles asub ka pankrotistunud Amsterdam Trade Bank, mis kuulub Vene Alfa Bankile. Foto: John Gundlach / EPA / Scanpix

Hollandi kohus teatas reedel, et venelastele kuuluv Hollandi pank Amsterdam Trade Bank on pärast Ukraina sõja sanktsioonide kehtestamist pankrotistunud.

Amsterdami ringkonnakohus tegi venemaise Alfa Banki tütarpanga suhtes otsuse, mille kinnitas ka Hollandi keskpank.

Keskpank teatas oma veebilehel, et Amsterdam Trade Banki hoiustajatele tagatakse nende hoiused kuni 100 000 euro ulatuses vastavalt Hollandi hoiusekindlustuse süsteemile.

Keskpank tegutseb Hollandi valitsuse esindajana pankrotihaldurina ja lisas, et 1994. aastal asutatud Amsterdam Trade Bankil on umbes 23 000 klienti.

Pankrotistunud pank mõistis hiljaaegu hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse ja rõhutas, et tema fookus on Euroopa väikestel ja keskmistel ettevõtetel ning rahastus tuleb Hollandi ja Saksa hoiustajatelt.

Toonases teates teatas Amsterdam Trade Bank, et reguleeritud Hollandi pangana tegutseb ta sõltumatult oma aktsionäridest ja täidab kõiki Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone.

Washington avalikustas 6. aprillil karmid sanktsioonid Vene pankade vastu, kelle hulka kuuluvad nii Sberbank kui ka Alfa Bank, külmutades kõik nende USA finantssüsteemiga seotud varad. Viimane on Venemaa suurim eraomanduses laenuandja. Alfa Banki asutaja ja juht on tuntud Vene oligarh Mihhail Fridman.

Amsterdam Trade Banki mõjutasid ka Ühendkuningriigi sanktsioonid, teatas Hollandi uudisteagentuur ANP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles