Sooman: korterite hinnatõus on muutunud üle-eestiliseks

PM Majandus
Copy
Tallinna kinnisvara turg buumis sõja kiuste edasi.
Tallinna kinnisvara turg buumis sõja kiuste edasi. Foto: Shutterstock

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi indeks tõusis märtsis 0,01 protsenti ja jäi pidama hinnatasemel 2002 eurot ruutmeetri kohta (€/m²).

Ka veebruaris oli korterite keskmist hinda seirav Pindi indeks korrigeeritud andmetel 2002 €/m². Kui veebruaris tehti indeksilinnades kokku 1227 korteriomandi tehingut, siis märtsis oli tehingute arv 1638. Võrdluseks – 2021. aasta märtsis tehti indeksilinnades 1664 korteriomandi tehingut ehk põhimõtteliselt oli turuaktiivsus sarnane.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2021 on indeks 0,3 protsenti madalam. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi indeks 221 protsenti kõrgemal.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et kui statistikas kõvasti sobrada, siis pole viimasel ajal kuid, kust mingit rekordit ei leiaks. «2022. aasta märtsis tehti ajaloolised korteriomandite hinnarekordid Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kohtla-Järvel, Rakveres, Raplas ja Põlvas. Ometi indeks seisab ja põhjuseks on see, et tehinguaktiivsus on odavamates piirkondades oluliselt suurenenud, samas Tallinna väga kõrgeks paisunud hinnad hoiavad aktiivsust pigem keskpärasel tasemel, jäädes üle kümne protsendi maha ka eelmise aasta märtsikuisest tehingute arvust,» selgitas ta.

«See, mis toimus Tallinnas eelmisel aastal, on nüüd jõudnud kohale väiksematesse linnadesse – nõudlus on pakkumisest oluliselt kõrgem ja hinnad lähevad mühinal üles,» lisas ta.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab üle 800 000 elaniku eluaset läbi enam kui 17 aastase ajaloo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles