Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

GRAAFIK Toidutootmisel on hiiglaslik vee jalajälg: mida süüa ja mida mitte (1)

Copy
Ühe kilogrammi šokolaadi tootmiseks kulub 17 196 liitrit vett.
Ühe kilogrammi šokolaadi tootmiseks kulub 17 196 liitrit vett. Foto: Pushpak Dsilva / Unsplash

Lisaks süsiniku jalajäljele on toidutootmisel oluline ja vee jalajälg ehk kui palju väärtuslikku magevee ressurssi toidu toomiseks kasutatakse. 

Globaalselt pärineb umbes 26% kasvuhoonegaasidest toidutootmisega seotud sektoritest, tõdes piimatööstuse Nordic Milk juht Ülo Kivine toidutöösturite aastakonverentsil.

4 protsenti toiduga seotud emissioonidest tuleb toidu töötlemisest. «Lisaks kliimamõjule kanname me vastutust bioloogilise mitmekesisuse, puhta vee, maapinna ja õhu jätkusuutlikkuse eest,» tõdes Kivine. 

Üha rohkem ning valjemalt räägitakse vee, magevee kui olulise eluks vältimatult vajaliku ressursi vähenemisest maailmas.  70 protsenti maailma vee tarbimisest moodustab põllumajandus ja karjakasvatus. Viiendiku vee tarbimisest aga annavad tööstused. ning toidutootmine on siin olulisel kohal. 

Milliste toitudega võiks keskkonnateadlik inimene piiri pidada?

Tagasi üles