FOTOD ⟩ Kas vaenulik sümboolika? Punalippe ja Georgi linte võib osta igast kolapoest (1)

Tarbija24
Copy
Lipud poe aknal Tallinna Vanalinnas
Lipud poe aknal Tallinna Vanalinnas Foto: Erakogu

Politsei keelab 9. mai tähistamisega seotud avalikud koosolekud ja seal sõjasümboolika kasutamise, et vältida provokatsioone. Sedasorti kraami võib aga endiselt osta, müüa, koguda ja muidu kaasas kanda. 

Kogunemistel on keelatud on näiteks Nõukogude Liidu ja Vene Föderatsiooni lipud, Georgi lindid ja NSVL vormirõivad.

Samas on sedasorti sümboolika müük endiselt lubatud ning poe vaateaknal võib näidata ka punalippu. Kohti, kus sellist kraami osta saab, on Tallinnas päris palju.

Nõukogude Liidu teemalist kraami saab osta näiteks Tallinna Raekoja platsilt. Loomulikult ei saa ka ajaloo koledamaid seiku maha salata ning Tallinnas on muu põneva kõrval ka keskaegsete piinariistade näitus. Samas ei ole meil jälle inimesi, kes sooviksid 500 aasta taguse elukorralduse tagasi toomist. 

Lett Tallinna Raekoja platsil asuvas poes.
Lett Tallinna Raekoja platsil asuvas poes. Foto: Erakogu

«Politsei keelas vaenuliku sümboolika kasutamise avalikel koosolekutel, et vältida provokatsioone. Sümboolika müümine pole piiratud, kuid seda ei tohi kasutada provotseerival eesmärgil,» selgitas politsei ja piirivalveameti pressiesindaja pressiesindaja Leana Loide.

Balti jaama turg
Balti jaama turg Foto: Erakogu

Alates veebruari lõpust kuni 20. aprillini on politseile teatatud ligi 180 vaenuliku sümboolikaga seotud juhtumist. «Neid sümboleid on kasutatud provokatsioonideks ja agressorriigile toetuse avaldamiseks. Näiteks on teatatud Z-sümboolika ja Georgi lintide kasutamisest autodel, samuti on sümboleid soditud majaseintele või ustele,» rääkis Loide. 

Balti jaama turg
Balti jaama turg Foto: Erakogu

Juhul, kui sümboli kandmisega häiritakse teisi inimesi ja seda kasutatakse selgelt meelsuse näitamiseks, siis politsei sekkub. «Politsei on alustanud kaks kriminaal- ja 22 väärteomenetlust. Kümme väärteomenetlust on seotud varalise kahju tekitamisega, näiteks seoses majadele sümbolite sodimisega. Oleme alustanud menetlusi ka seoses Georgi lindi kasutamisega,» märkis Loide. 

Pood Tallinnas
Pood Tallinnas Foto: Erakogu
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles