Koroonakriis läbi? Vaktsiini on ladu täis ja suurtootja lõpetas tootmise

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Koroonavaktsineerimine on soikunud ja vaktsiinid seisavad laos.
Koroonavaktsineerimine on soikunud ja vaktsiinid seisavad laos. Foto: Shutterstock

Serum Institute of India Ltd., maailma suurim vaktsiinitootja ja Covid-19 vaktsiinide peamine tarnija arengumaadele, on lõpetanud uute dooside tootmise, sest laovarud kasvasid ülemaailmse ületootmisega 200 miljoni annuseni.

«Meil on varusid 200 miljonit annust. Pidime detsembris tootmise sulgema,» ütles Serumi tegevjuht Adar Poonawalla reedel Times Networki korraldatud India majanduskonverentsil. Ta lisas, et on mures raiskamise pärast, kui doosid aeguvad. «Olen isegi pakkunud tasuta annetusi neile, kes seda võtta tahavad.»

Vaktsiinitootjad investeerisid viimase aasta jooksul tohututesse tootmisvõimsustesse ja osa sellest jõudis müüki alles pärast seda, kui enamik riike oli oma elanikkonna juba kahe doosiga vaktsineerinud. Ülemaailmne kohanemine viirusega on samuti vähendanud kiireloomulist vajadust kordussüstide järele, kirjutas Bloomberg.

Muutus on eriti tuntav Indias, mis vaid aasta tagasi kehtestas Serumile ja teistele kohalikele tootjatele ekspordikeelu, et tagada kohalikele elanikele piisav varu. Riik lubab nüüd kõigil üle 18-aastastel teha kordussüste ja plaanib vähendada pärast teist annust revaktsineerimise soovitatud ajavahet üheksalt kuult kuuele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles