Ehitajatel läheb saamata jäänud palga väljanõudmine lihtsamaks

BNS
Copy
Ehitajad.
Ehitajad. Foto: Ain Liiva / Virumaa Teataja / Scanpix

Valitsus kiitis täna heaks eelnõu, mis muu hulgas võimaldab tööle lähetatud ehitajal nõuda töötasu väljamaksmist mitte ainult otseselt tööandjalt, vaid ka viimase alltöövõtjana palganud firmalt. Otsus puudutab nii Eestisse lähetatud kui ka kohalikke töötajaid.

Ehitussektoris on liiga tihti probleeme töötajatele palkade maksmisega, nentis tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Eelmisel aastal moodustasid tööinspektsioonile laekunud avaldustest ehitussektori töötasu nõuded tervelt 10 protsenti. Valitsuse eelnõu aitab töötajal väljateenitud töötasu vähemalt osaliselt kiiremini kätte saada.

«Kui töötaja pole täitemenetluses saanud töötasu kätte nelja kuu jooksul, tekib töö tellinud ettevõttel kohustus maksta välja töötasu miinimumpalga ulatuses, kui ta ei kontrollinud eelnevalt, kas tehingupartner on võimeline oma töötajatele palka maksma,» selgitas Kiik.

Eelnõu eesmärk on viia Eesti õigus kooskõlla lähetatud töötajate direktiiviga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Ehitajatel läheb palga väljanõudmine lihtsamaks

Muu hulgas lisatakse seadusesse töötaja ebasoodsat kohtlemist keelav säte, mis kaitseb lähetatud töötajaid, kes on pöördunud oma õiguste kaitseks kohtu või haldusorgani poole.

Lisaks ebasoodsat kohtlemist keelavale sättele täpsustatakse, et ehitusvaldkonna töötaja saab võimaluse nõuda töötasu mitte ainult oma tööandjalt, vaid ka tööandjalt alltöövõttu tellinud isikult. Kehtiva korra kohaselt saab töötasu nõuda lähetatud töötaja tööandjalt teenuse tellinud isik, mis on Euroopa Komisjoni hinnangul liiga lai mõiste.

Töötaja peab esmalt töötasu nõudega pöörduma teda lähetanud tööandja vastu ja kui nõuet ei ole rahuldatud nelja kuu jooksul alates täitemenetluse alustamisest, siis saab töötasu nõuda töötaja tööandjalt alltöövõttu tellinud isikult. Kehtiva korra järgi on ooteperiood nelja kuu asemel kuus kuud.

Töötajal on õigus nõuda tööandjalt töötasu selle terves ulatuses, kuid tööandjalt alltöövõtu tellinud isiku vastutus on piiratud valitsuse poolt kehtestatud kuu töötasu alammääraga kalendrikuu kohta. Alltöövõtu tellinud isikul on võimalik vältida töötasu maksmist juhul, kui ta suudab tõendada, et on käitunud korraliku ettevõtja hoolsusega.

Eelnõu kohaselt lisatakse töölepingu seadusesse sarnane regulatsioon, mille kohaselt vastutab ehitustööde tegemiseks alltöövõtu tellinud isik töötaja tööandja töötasu maksmise eest.

Eelnõu on kavandatud jõustuma üldises korras. Eesti peab riigisisese õiguse direktiiviga kooskõlla viima hiljemalt 2022. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles