Ekspert: kinnisvaraarendajatel on pool kaupa leti all peidus

Jaanus Vogelberg
, ajakirjanik
Copy
Uusarendused.
Uusarendused. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Korteripõuda süvendavad praegu ka kinnisvaraarendajad, kes on osa juba töös korteritest jätnud müüki panemata, kuna kardetakse ehitusmaterjalide ja teiste oluliste sisendhindade hoogsast kallinemisest tekkivaid kahjumeid, arvab 1Partner Kinnisvara elamispindade tegevjuht Meelis Ränk.

«Arendajad ei taha kunstlikku defitsiiti tekitada ega muul moel turgu mõjutada, vaid tegemist on viimastel kuudel ilmnenud uute äririskide maandamisega. Kuna arendaja ei tea ka ise täpselt, milliseks kujuneb projekti lõpphing, siis hoitakse osa kaupa praegu peidus,» leiab Ränk.

Loomulikult tuli ka varem ette, et projektid läksid algse plaaniga võrreldes kallimaks, kuid praegu on suurusjärgud hoopis teised. «Kui ikka metalli hind hüppab paari nädalaga 50% üles, siis on mõju objekti lõppmaksumusele arusaadavalt olemas,» tõi Ränk vaid ühe näite. 

Arendajatel on praegu tükk tegu ka seni sõlmitud lepingute täitmisega. «Klienti alt vedada ei taheta, aga kuna peale maksta samuti keegi ei soovi, siis võib osadel juhtudel olla soodsam näiteks leppetrahvid ära maksta ja lepingust väljuda,» kirjeldas Ränk olukorda turul.

«Praegu selgub omahind kõige varem siis, kui ehitus on juba käimas ning sinnamaani on sogases vees sunnitud kala püüdma nii ostja kui müüja. Mida kauem jätkub ehitusmaterjalide, energia- ja muude sisendhindade enneolematu ralli, seda hiljem arendajad ka praegu riiulile ootele pandud korterid lõpuks turule lasevad,» nentis 1Partneri elamispindade juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles