Häving Tallinna börsil: Robuse aktsia kukkus esimestel minutitel kildudeks

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Robus Athletics’i asutaja ja tegevjuht Mikk-Alvar Olle
Robus Athletics’i asutaja ja tegevjuht Mikk-Alvar Olle Foto: Remo Tõnismäe, Postimees

Täna hommikul pääses Balti börside alternatiivnimekirjas kauplema Robus Groupi aktsia.

Robuse aktsia, mida sai märkida 3,34 euroga. Kell 10:15 oli aktsia hind Nasdaqi börsisüsteemis 0,22 eurot ehk märkimishinnast 93% madalamal tasemel. Nasdaq kinnitas hiljem, et esimene tehing läks lukku 0,3 euro peal ehk oma börsidebüüti alustas Robus ametlikult märkimishinnast 91% madalamal tasemel.

Robuse juht ütles Tallinna börsikella helistades ja esimest hinda nähes:«Mina hinna ennustamisega ei tegele, hinda tasub vaadata pooleteise aasta pärast.» Ta rõhutas, et tähtis on see, et ettevõte jõudis turule ja firma sai raha plaanide teostamiseks.

Päeva edenedes hakkas aktsia ülespoole rühkima: kell 10:40 oli aktsiaga tehtud 76 tehingut 4412 euro eest ning aktsia hind oli liikunud 2 euro peale, mis on märkimishinnast 40% madalamal tasemel. Kuna päeva alguse hind oli nii madal, siis oli võimalik Nasdaqi süsteemis võimalik näha kurioosumit, kus aktsia tõusuks oli märgitud 566%.

Miks aktsia kukkus? Tõenäoliselt läksid paljud märkinud investorid kiiret kasumit püüdma ja panid aktsiad turuhinnaga korraldused sisse, aga osta ei soovinud aktsiat mitte keegi. Ja siis esimesed hinnad, mida investorid välja mõtlesid - 0,1-0,3 eurot - sellega esimesed ostjad aktsiad ka kätte said.

Uurides Tallinna börsi juhtkonnalt, kas esimesd tehingud tühistatakse, öeldi, et ei tühistata.

Tallinna börsi kommunikatsioonijuhi Ott Raidla selgitus: kuidas kujunes Robuse avaoksjoni hind:

Robus Groupi aktsia avaoksjoniks ehk kella 10.00ks olid müügisooviga investorid sisestanud Robuse aktsia turuhinnaga müügikorraldusi mahus ca 1500 aktsiat.

Samaks ajaks olid ostusooviga investorid sisestanud väga madala limiithinnaga ordereid (määratud hinnaga tehingukorraldus).

Seega toimus avaoksjon kell 10.00 tingimustes, kus kauplemissüsteemis olid ühel pool väga madala limiithinnaga ostukorraldused ning teisel pool turuhinnaga müügikorraldused.

Avaoksjonil tehakse tehingud algoritmi alusel, kus võetakse arvesse nii ostu- kui müügipoolel olevate aktsiate arvu kui ka aktsiate hinda. Tasakaaluhind kujuneb ostu- ja müügikorraldustes olevate aktsiate koguse ja hinna kaalutud vahekorras. Kokku sobitati Robus Groupi aktsia avaokjsonil ca 1500 aktsiat, avaoksjoni tasakaaluhind oli 0,3 eurot. Pärast avaoksjonit tehti esimene tehing hinnaga 2,79 eurot.

NB! Turuhinnaga tehingukorraldus vs limiithinnaga tehingukorraldus

Turuhinnaga tehingukorralduse puhul tuleb meeles pidada, et kui tehingu tegemise hetkeks on väärtpaberi hind muutunud rohkem kui soovitud, siis tehakse tehing ikkagi ära. Sellest ka nimetus: turuhinnaga tehing.

Kui on soov seda riski maandada, tasub igal juhul sisestada order limiithinnaga ehk määrata hinnapiir. See tähendab, et ost või müük tehakse kas investori poolt määratud hinnaga või määratud hinnast parema hinnaga, sõltuvalt turul olevatest teistest orderitest.

Turuhinnaga tehing võimaldab tehingu teha üldjuhul kiiresti — tehing saab kindlasti tehtud (juhul kui vastas on müügikorraldused), limiithinnaga orderi puhul võtab investor aga riski, et tehingut ei tehtagi (nt kui sisestada ostuhind, mis on turuhinnast liiga palju madalamal). Samas pakub limiithind kaitset järskude hinnaliikumiste ja ebasobiva hinnaga tehingu tegemise vastu.

Foto: Kuvatõmmis

Robuse aktsia miinumumpakkumine märgiti 1,3-kordselt üle, firma kogus pakkumisega 751 500 eurot ning pakkumisel osales 1483 investorit.

Varem on Robus Athletics (Robus Group AS uue valdusühingu ja Robus Athletic OÜ tütarühinguna) kaasanud raha Kickstarteri platvormil ning kahes ingelinvesteeringute voorus. Viimase rahastusringi juhtinvestoriks oli Madis Müür.

Mida näitas internetipank enne päeva algust

Enne kella kümmet näitas Swedbanki investeerimisrakenduseks Robuse aktsia hinnaks korraks 0,22 eurot, kui kell sai 10, näitas Swedbankis aktsia hinnaks 0,24 eurot, mis tähendab võrreldes märkimishinnaga 92-protsendist langust.

Viis minutit peale börsi avanemist, kui pangas oli tehtud 16 tehingut, oli pilt pisut parem: müüa sooviti 0,99 euro pealt, osta aga 0,3 euro tasemelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles