Ehitushinnad tõusid aastaga ligi viiendiku

BNS
Copy
Ehitus
Ehitus Foto: Tairo Lutter

Statistikaameti andmetel tõusis ehitushinnaindeks selle aasta esimeses kvartalis võrreldes 2021. aasta neljanda kvartaliga 4,6 protsenti, võrreldes möödunud aasta sama ajaga aga 19,3 protsenti.

Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust otsekulude tasemel ja see jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal. Ehitushinnaindeksi arvutamisel võetakse arvesse eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned, teatas statistikaamet.

Ameti analüütiku Ülo Pauluse sõnul mõjutas ehitushinnaindeksit esimeses kvartalis, võrreldes 2021. aasta sama ajaga, eelkõige materjalide kallinemine, mis andis 86 protsenti indeksi kogutõusust.

«Eelmise aasta neljanda kvartaliga võrreldes suurenesid kulutused tööjõule 0,9 protsenti, mehhanismidele 3,1 protsenti ja materjalidele lausa 6,8 protsenti,» täpsustas Paulus. Märtsis tõi Venemaa kallaletung Ukrainale ehituses kaasa puidu ja sellest valmistavate toodete 15,7-protsendilise ja metalltoodete 18,8-protsendilise hinnatõusu.

Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis võrreldes 2021. aasta neljanda kvartaliga 16,7 protsenti ja võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga 3,1 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles