Aas: LNG-laev on leitud ja käivad läbirääkimised (1)

BNS
Copy
LNG-ujuvterminal (FSRU) Independence ja LNG-tanker Arctic Princess Klaipeda sadamas. FOTO: Shutterstock
LNG-ujuvterminal (FSRU) Independence ja LNG-tanker Arctic Princess Klaipeda sadamas. FOTO: Shutterstock Foto: Shutterstock

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas (KE) ütles kolmapäeval riigikogu infotunnis, et tema teada on Soome leidnud ujuvterminali jaoks sobiva veeldatud maagaasi (LNG) taasgaasistamise võimekusega laeva, kuid läbirääkimised veel käivad ning lepingut laeva kasutamiseks sõlmitud pole.

Eesti valitsus kavatseb gaasivarustuse tagamiseks sügiseks koos Soomega rentida LNG-laeva ning rahastab ajutise LNG-terminali ehitamist lisaeelarvest ligi 30 miljoni euroga. Eestis veab laeva rentimist süsteemihaldur Elering, kai on kavas rajada koos energiakontserniga Alexela ning Eesti Gaasi ja Tallinki emafirmaga Infortar.

Samas on suhtlus valitsuse ja eraettevõtete vahel olnud konarlik. Alexela juhatuse esimees Marti Hääl ütles 11. aprillil riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon istungil, et riigiga koos plaanitava terminallaeva ja taristu käitamiseks veel äriplaani pole, sest pole vajalikke andmeid.

Mõni päev hiljem ütles Hääl Vikerraadio saates «Reporteritund», et Elering ja Gasgrid Finland on teinud pakkumisi samadele laevadele, mille üle Alexela läbirääkimisi peab.

Aas tõdes infotunnis, et tegemist võib olla sama laevaga, mida pidas silmas ka Alexela. «Mul ei ole küll sajaprotsendilist kinnitust, aga arvestades, kui vähe on neid laevu, mis on veel vabad, siis kindlasti ei saa välistada, et mõlemad pooled vaatasid korraga ühe laeva suunas,» ütles Aas. BNS

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles