HOIATUS ⟩ Esmaspäeval võib tulla tõsine börsivärin (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Le Peni võit kukutaks järsult eurot
Le Peni võit kukutaks järsult eurot Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Prantsusmaal näitavad arvamusküsitlused president Emmanuel Macroni võitu pühapäeval. Samas on hulgaliselt panku ja varahaldusfirmasid hoiatanud, et investorid võivad alahinnata üllatuse riski.

Kui valimised võidab venemeelne Marine Le Pen, tabab esmaspäeval investoreid Euroopa aktsiate ja Prantsusmaa võlakirjade kukkumine. Euro võib lähikuudel kukkuda võrdseks USA dollariga.

Poliitilise kursimuutuse viljad saaks selgeks juunikuistel üldvalimistel. Kui ta siis saab parlamendis enamuse toetuse, selgub, kas tema vabakaubandusleppel ja piirikontrolli taastamisel on toetus või ei ole.

Palju on kaalul tänasel ainsal teles toimuval valimisdebatil, enne mida oli Macroni toetus 55,7 protsenti ja Le Peni oma 44,3 protsenti.

Samas ei tasu unustada 2016. aastat, kui investorid enesekindlalt uskusid Ühendkuningriigi Euroopa Liitu jäämist, kuid Brexiti referendumi tulemus tuli täieliku üllatusena, sest alahinnati populismi. Samuti tõi üllatuse Donald Trumpi USA presidendiks saamine.

«Finantsturgudele tuleksid koledad päevad,» ütles Aurel BGC kaupleja Eric Hassid Bloombergile. «Ma arvan, et Macron võidab, aga otsustavaks saavad presidendidebati järgsete arvamusküsitluste tulemused. Sealt tulev ei tohiks olla üllatus. Sama juhtus Brexitiga.»

Le Peni võit oleks suurem šokk kui Brexit

Pangad ja fondijuhid pakuvad mitmesuguseid strateegiaid, et kaitsta end Le Peni võimaliku võidu vastu. Citigroup soovitas teisipäeval müüa Prantsusmaa valitsuse 8-aastast võlakirja ja osta sama pikka USA võlakirja. Amundi on Euroopa aktsiate ja euro suhtes ettevaatlik, eelistades USA kvaliteetaktsiaid ja odavaid aktsiaid.

Varahaldusfirma Lombard Odieri investeerimisjuht Stephane Monier soovitas Le Peni võitu kartvatel investoritel vähendada eurodes varasid ja osta dollarit.

Kui selgusid Brexiti tulemused, kukkus Briti aktsiaturg kahe päevaga 5,6 protsenti ja Euroopa Stoxx 600 11 protsenti.

Le Peni võit oleks investoritele selgelt suurem šokk. Le Peni võit tooks börsidele musta esmaspäeva, kus Euroopa aktsiad kukusid kuus protsenti ja Prantsusmaa CAC 40 kukuks veel rohkem, ütles Eric Sturdza Investmentsi fondijuht Ludovic Labal.

Barclaysi strateegid kirjutasid, et Le Peni võidu puhul kukuksid börsid vähemalt viis protsenti, kuid praegu pole paanikaks põhjust. Oddo BHF strateeg Sylvain Goyon märkis, et kuigi ei usu Le Peni võitu, oleks see eriti ebasoodne finantssektori aktsiatele. Tõenäoliselt kukuks siis euro dollarist odavamaks. Praegu maksab euro 1,09 dollarit.

Kuigi Le Pen ei kuuluta enam Euroopa Liidust lahkumist, soovib ta panna referendumile ELi seaduste ülemuslikkuse Prantsusmaa omade üle. Ta soovib kehtestada piirikontrolli Schengeni maade sisepiiridel ja vähendada Prantsusmaa panust ELi rahastusse.

Prantsusmaa järel satuks löögi alla Itaalia, märkis Citigroup.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles