Euronicsi laos hakkas tööle 28 robotit

Tarbija24
Copy
Robotid
Robotid Foto: Euronics

Täna avas Euronics Assakus rorobotlao, kus e-poe tellimusi hakkavad täitma robotid.

600-ruutmeetrisel laopinnal hakkab toimetama 28 robotit, mis liigutavad tunnis kuni 600 kasti. Robotid saavad sisendi Euronicsi e-poest 20 sekundit kuni kolm minutit pärast seda, kui klient on ostu sooritanud. Nii on kliendil lootus oma kaup kiiremini kätte saada. See, kas kaup ka järgmiseks päevaks kohale jõuab, sõltub juba kullerist. 

AutoStore-nimelise robotlao rajamine läks maksma kaks miljonit eurot ning see on Eestis esimene.  

Robotid töötavad klaasseina taga
Robotid töötavad klaasseina taga Foto: Erakogu

Robotid töötavad klaasseina taga ning komplekteeritud kaubakasti võtab robotlaost välja töötaja, kes kontrollib selle üle ning paneb kasti. 

Varem pidi mitu töötajat riiulite vahel seda tööd tegema. Suuremate toodete puhul tuleb töötajail seda küll edasi teha, sest robotsüsteemi mahuvad pigem väikesed kaubad. Euronicsi logistikajuhi Rivo Reinsoni kinnitusel on aga 80 protsenti e-poes müüdavatest kaupadest pigem väiksemõõdulised ning sobivad robotlattu. «Robotlattu sobib kõik, mis on mikrolaineahjust väiksem,» selgitas ta.

Euronicsi logistikajuht Rivo Reinson
Euronicsi logistikajuht Rivo Reinson Foto: Rauno Liivand

Lattu mahub korraga kuni 21 000 kasti sisemõõtudega kuni 600 x 400 x 300 millimeetrit ja kaalupiiranguga 35 kilogrammi. Süsteemi on katsetatud alates oktoobrist ning ainuüksi kastide paikapanekule kulus paar nädalat. Kaubad lähevad sellest laost välja Eestisse, Lätti ja Leetu.

Ükski inimene robotite tõttu ametist ilma ei jäänud, sest töökäsi on ikka vaja. Kui laos peaks miskit rikki minema, siis aitavad tehnikud Saksamaalt, kellele on abiks virtuaalreaalsusprillid.

AutoStore robotlao koos selle juurde kuuluva haldussüsteemiga tarnis Euronicsile Swisslog, kes on maailmas paigaldanud juba 300 AutoStore süsteemi.

Euronics on rahvusvaheline elektroonika jae- ja hulgimüügigrupp, mis hõlmab enam kui 14 000 kauplust 36 riigis. Eestis on Euronics tegutsenud alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles