Ipits: toidutööstus ja põllumajandus tuleb kinnitada elutähtsaks sektoriks

PM Majandus
Copy
Toiduliidu nõukogu esimees Veljo Ipits.
Toiduliidu nõukogu esimees Veljo Ipits. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Toiduliidu volikogu esimees Veljo Ipits peab vajalikuks toidutööstuse ja põllumajanduse kinnitamist elutähtsaks sektoriks, et tagada meie toidujulgeolek. See ettepanek on saadetud ka valitsusele.

«Kuigi Eesti import ja eksport Ukrainast ja Venemaalt on väga väike, mõjutab see ikkagi ka meie põllumajandus- ja toiduainetööstuse sektorit. Nimelt Venemaa ja Ukraina on ühed peamised rahvusvahelised põllumajandustoodete ja tootmissisendite eksportijad,» ütles Veljo Ipits toiduainetööstuse aastakonverentsil tehtud pöördumises.

«Teravilja kättesaadavus on toidutootmise alus, mille mõju ulatub söötadest kuni leiva hinnani. Seega on nüüd kogu Euroopa põllumajandussektoril vastutusrikas roll maandada võimalikke toiduainete tarneraskusi olukorras, kus väetiste ja loomasöötade kättesaadavus on samuti küsimärgi all,» rääkis Ipits.

Ipits kinnitas, et tootjad tunnevad praegu raskusi ka pakendite tarnimisega. Tohutu globaliseerumine tarneahelates tähendab seda, et Venemaa vastu määratud sanktsioonid mõjutavad ringiga ka meie tootjaid.

Ukraina sõja mõjud hakkavad Eesti tootjateni jõudma

«Sõja algusest saadik on ettevõtjad korduvalt esitanud küsimusi, kuidas on tegelikult garanteeritud Eesti toidu julgeolek, toiduga varustamisega kindlustamine, kaardistatud kriisiolukorras Eesti-sisesed tarneahelad, korraldatud riigis toiduvaru,» jätkas Ipits.

«Meie käest on küsitud, kuidas saame praeguses sõja-kriisiolukorras hakkama. Agressorile kehtestatud sanktsioonide mõjud hakkavad ka meie ettevõtjateni jõudma, hetkel töötame juba kasumita või suisa kahjumis,» lisas ta.

Toiduainesektori suurimad mõjutegurid on energiakandjate ülijärsud hinnatõusud ja edasine kättesaadavus; toorainete hinnatõusud ja kättesaadavus ning pakendite ja etikettidega seonduvad tarneraskused.

«Väga raskeks on muutunud rohepöörde elluviimine toidusektorit puudutavas osas. Olukord, kus toidutootjatelt ei ole võimalik sisendite hinnatõusust tingitud tootmiskulude kasvu täies mahus lõpphinda üle kanda, kuna tarbija ei suuda seda vastu võtta, ning ettevõtted töötavad nullkasumi või kahjumiga, ei ole võimalik teostada rohepöördega seonduvaid suuri investeeringuid, need tuleb edasi lükata,» arvas Ipits.

«Oleme valitsusele teinud ettepaneku kinnitada toidutööstus (ja põllumajandus) elutähtsaks sektoriks ehk lisada elutähtsa teenuse osutajatele nimekirja, et oleks tagatud toidutootmine. Samuti peaksime olema kaitstud tarbijate nimekirjas, et olla vajadusel varustatud energiakandjatega. Nii gaasi, elektri kui kütuse kohta oleme teinud valitsusele ettepanekuid hinnatõusu kompenseerimiseks, et vähendada tarbijatele toiduainete hinnatõusu,» lisas ta.

Täna toimub Tallinnas Olümpia hotelli konverentsikeskuses XVI toiduainetööstuse aastakonverents. Konverentsil räägitakse Eesti majanduskeskkonna seisukorrast ja tulevikust, toidupoliitikast, rohepöördest ja sellega seonduvatest investeeringutest. 

Teemaks on ka Eesti toidutööstuse konkurentsivõimekus ning hübriidkriis ehk energia-, hinnatõusu- ja sõjakriiside koosmõju ettevõtjatele ja kogu sektorile.

Diskussioonivoorus käsitletakse põhjalikumalt keskkonna- ja jätkusuutlikkuse teemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles