Eluasemehinnad on teinud aastaga üüratu tõusu

BNS
Copy
Hinnatõus viib rahakotist rohkem eurosid kui kunagi varem.
Hinnatõus viib rahakotist rohkem eurosid kui kunagi varem. Foto: Peeter Kümmel

Harmoneeritud tarbijahinnad tõusid 2022. aasta märtsis varasema aasta sama kuuga võrreldes 14,8 protsenti, kuid kõige enam ehk 35,7 protsenti tõusid eluasemehinnad. 

Võrreldes selle aasta veebruariga tõusis tarbijahindade harmoniseeritud indeks (THHI) 2,7 protsendi võrra, selgus statistikaameti andmetest.

Aastavõrdluses tõusid möödunud kuul enim, koguni 35,7 protsenti, eluasemehinnad. Järgnesid 24,4-protsendise aastakasvuga transpordihinnad ning 15,4 protsendiga hariduse ja lasteasutuste hinnad.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad kerkisid märtsis 13,5 protsenti, majapidamisega seotud tarbijahinnad 11,6 protsenti ning väljaspool kodu söömise ja majutuse hinnad 9,4 protsenti.

Vaba ajaga seotud hindade indeks kerkis samal ajal 8,2 protsenti, tervishoiuhinnad 5,2 protsenti, alkoholi ja tubakatoodete hinnaindeks 3,5 protsenti ning riietuse ja jalatsite hinnad 5,4 protsenti.

Mitmesuguste teistest kategooriatest välja jäävate kaupade ja teenuste hinnad tõusid aga 6,8 protsenti.

Ainsana langes märtsis sidesegment, 2,8 protsendi võrra.

THHI puhul on aluseks siseriiklik lähenemisviis ehk kõik Eesti territooriumil tehtud ostud, tarbijahinnaindeksi puhul aga elanikepõhine lähenemisviis ehk Eesti elanikkonna tehtud ostud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles